Rybník zůstane do podzimu bez vody, na dně zahnízdili ptáci

Zahrádky - Hráz Novozámeckého rybníka u Zahrádek na Českolipsku je opravená. S napouštěním se ale hned tak nezačne, přestože lidi, kteří žijí v okolí, na vodu netrpělivě čekají. Kvůli vypuštění rybníka jim totiž klesla hladina ve studnách. Jenže na obnaženém dně vodní nádrže mezitím zahnízdili ptáci.

Hráz rybníka je teď díky směsi cementu a jílu pevnější. Ze stavebního hlediska tak napuštění nic nebrání. Stěna je prý znovu připravená zadržovat vodu. „Provedly se tlakové zkoušky,“ potvrdil stavebně-technický dozor stavby Jiří Koťátko. 

Ochránci přírody ale rychlé napuštění rybníku nepovolí. Tři sta padesát hektarů obnaženého dna sice vypadá na první pohled opuštěně, hlučné racky a kachny ale vystřídali ptáci z rodu bahňáků. Postavili hnízda v trávě přímo na dně. A pro jejich mláďata by voda znamenala smrt. „V současné době je území nepřístupné, takže nelze provést detailní průzkum. Je možné, že tam ptáci ještě vodí svá mláďata,“ řekl Ladislav Pořízek z CHKO Kokořínsko.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Na napuštění ale čekají lidi žijící v domech hned vedle rybníka. S vypuštěním totiž klesla i hladina v jejich studnách. Rybník se dá napustit za dva týdny, tentokrát ale potrvá nejméně do podzimu, než se úplně naplní.

Rybník je vypuštěný od dubna. Na suchu tehdy zahynulo na 30 tisíc chráněných škeblí. Ochránci přírody prý ale neměli jinou možnost, než rybník narychlo vypustit. Hrozilo totiž, že se hráz protrhne a voda zaplaví domy pod rybníkem.