Projekt startovacích bytů v Brně skončil fiaskem

Brno – Ambiciózní plán brněnského magistrátu pomoci mladým rodinám s bydlením zatím skončil fiaskem. O takzvané startovací byty, kterých chtělo město zbudovat 84 za celkem 151 milionů korun, se totiž přihlásili jen čtyři zájemci. Radní proto prodloužili lhůtu pro podávání žádostí do konce srpna.

„Všichni žadatelé o startovací byty budou zařazeni do slosování. Záleží na tom, jaké budou mít štěstí, nepomůže jim žádná protekce,“ řekl loni v lednu náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) v očekávání obrovského zájmu o bydlení ve startovacích bytech. Dnes to vypadá, že budou zájemci losovat tak maximálně o byt, který ve městem zakoupeném domě dostanou. O startovací bydlení se totiž přihlásili jen čtyři zájemci. V domě ve Stamicově ulici v Kohoutovicích bude místa dost, bytů pro mladé páry je zde celkem 44. 

Náměstek teď pokorně přiznává, že takovýto nezájem vedení města překvapil. „Já se domnívám, že základní problém byl v informovanosti. Bytový odbor to podcenil na základě zkušenosti, že je velký spontánní zájem o byty přidělované na městských částech,“ řekl Pospíšil. Rada města se proto dohodla na tom, že posune lhůtu pro přihlašování, která původně končila 30. června. „Termín na podání žádostí jsme prodloužili do konce srpna. K tomu bude vedena masivnější informační kampaň. Budeme znovu informovat městské části, které mohou samy oslovit vhodné adepty, jež mají na svých seznamech žadatelů o byt,“ popsal zvolenou strategii Pospíšil.

Hovoří náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Pokud se ani v tomto případě nenajde dost zájemců, zaměří se magistrát na změnu kritérií. Ta mohou být pro žadatele příliš přísná. „Je to především nastavení příjmu, kde je limit čistého příjmu dán tak, že aspoň jeden z manželů musí pobírat plat nad 0,8násobek průměrné mzdy, což je 19 500 korun čistého. Ukázalo se, že na předepsanou mzdu nemusí dosahovat ani vysokoškolsky vzdělaní lidé,“ jmenoval náměstek jedno z problematických kritérií. Některým mladým párům může v cestě za bytem vadit i fakt, že partneři nejsou manželé. „Možná to bylo příliš staromilské,“ přiznává Pospíšil. 

Kdo má šanci na startovací byt?

• Sezdaný pár, v němž žádný z manželů nedosáhl v den podání žádosti věku 35 let.

• Čistý měsíční příjem alespoň jednoho z manželů dosahuje minimálně 0,8násobek průměrné hrubé mzdy.

• Čistý měsíční příjem obou manželů dosahuje maximálně dvojnásobku průměrné hrubé mzdy.

• Každý z manželů má uzavřenu smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou ve výši minimálně 200 000 korun.

Ambiciózní projekt město zmenšilo na polovinu 

O pořízení startovacích bytů rozhodli už minulí zastupitelé, když na posledním zasedání před komunálními volbami odsouhlasili nadlimitní zakázku. Za 300 milionů korun mělo město nakoupit 150 bytů pro mladé páry. To bylo v říjnu 2010. O rok později už se o lukrativní zakázku ucházely tři firmy. Vedení Brna nakonec projekt zmenšilo na polovinu, bytů chce nakoupit 84, vyčlenilo na ně 151 milionů korun.

Takzvané startovací byty jsou určeny pro sezdané páry do 35 let. Manželé musí mít stavební spoření a jejich společný příjem nesmí být větší než dvojnásobek průměrné mzdy. Za to město nabízí na pět let bydlení s nízkým nájmem. 

Startovací byty zkoumal i antimonopolní úřad 

Zakázka se dostala i do hledáčku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Zastupitel za opoziční TOP 09 Jaroslav Kacer na jaře 2011 podal příslušnému úřadu podnět k prošetření veřejné zakázky. Opozice kritizuje jak netransparentnost zadání, tak i samotné vyhodnocení tendru za 150 milionů. Projekt si od svých kritiků vysloužil přízvisko „šrotovné pro developery“. Nakonec se nenaplnilo očekávání, že stagnace na realitním trhu stlačí ceny bytů výrazně dolů. Ačkoliv vysoutěžená cena zakázky nebyla tak výhodná, jak radní doufali, výběr nejvýhodnější nabídky posvětilo loni na jaře brněnské zastupitelstvo.