Králíky budou brzy bez automatů i videoloterijních terminálů

Králíky – Zastupitelé v Králíkách na Orlickoústecku odhlasovali, že musí z města postupně vymizet výherní automaty a videoloterijní terminály. Vyhláška začne platit prvního září, provozovatelé přístrojů pak budou mít na ukončení činnosti tři roky, uvedla starostka Králíků Jana Ponocná. Nové automaty už se ve městě povolovat nebudou.

Sama starostka proti automatům nebyla, hazard prý ve městě nezpůsoboval vážnější problémy nebo vyšší kriminalitu. „Rozhodujeme za lidi, zbavujeme je jejich odpovědnosti. Každý by měl vědět, jak se chovat, a být za to zodpovědný,“ uvedla Ponocná. Mezi zastupiteli ale převládl názor, že v oblasti, kde žije více lidí s nízkými příjmy, jsou dopady sázení vážnější a je nutné hazard eliminovat. 

Letos město očekává, že z poplatků za automaty získá kolem dvou milionů korun. Tyto příjmy postupně zmizí. Kompenzovat by je mělo nové rozpočtové určení daní, které by Králíkám mělo přinést asi deset milionů korun ročně. 

Králíky patří v Pardubickém kraji v otázce hazadru k výjimkám. Většina radnic ho s omezeními toleruje. Jediné Vysoké Mýto a dvoutisícová Proseč na Chrudimsku už výherní automaty, herny nebo kasina na svém území zcela zakázaly.