Katoliční intelektuálové chtějí na Vysočině zřídit biskupství

Jihlava - Na Vysočině se uvažuje o zřízení nového biskupství. Katoličtí intelektuálové chtějí prosadit diecézi se sídlem v Jihlavě. Vadí jim, že Kraj Vysočina nemá vlastního biskupa, jeho území totiž spadá pod tři diecéze: v Hradci Králové, v Brně a v Českých Budějovicích. Domovským chrámem nového biskupství by se mohl stát kostel sv. Jakuba v Jihlavě.

„Na Vysočině žije druhý nejvyšší počet věřících v celé republice, takže ty by měl reprezentovat některý z biskupů,“ domnívá se hlavní organizátor výzvy Tomáš Zdechovský. Podle spoluautorky výzvy Evy Fruhwirtové jde o to, otevřít na toto téma diskuzi. 

Autoři výzvy argumentují tím, že je nepraktické vyřizovat církevní záležitosti ve třech různých centrech. Vadí jim, že Vysočina spadá pod tři diecéze, a tvrdí, že to může být překážka i při vyřizování restitucí. „Já si těžko dovedu představit, že by o církevním majetku na Vysočině rozhodoval někdo z Hradce, Brna nebo Českých Budějovic,“ tvrdí Zdechovský. Iniciátoři výzvy věří, že se jim podaří prosadit myšlenku zřízení biskupství na Vysočině zhruba do pěti let. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Česká biskupská konference se k iniciativě zatím nechce vyjadřovat. Oficiálně se s žádostí teprve seznamuje. Katoličtí kněží na Vysočině ale berou myšlenku spíš zdrženlivě. „Myslím, že je to spíš trochu uměle vyvolaná věc, než že by to odpovídalo skutečným potřebám dneška,“ uvedl Petr Ivan Božík z Římskokatolické farnosti u kostela sv. Jakuba v Jihlavě.