Hrad Vízmburk slaví 40 let od odkrytí

Náchod - O zřícenině hradu Vízmburk na Náchodsku se v sedmdesátých letech mluvilo jako o východočeských Pompejích. To, co původně odborníci pokládali za zbytky základů hradu, byla totiž ve skutečnosti jeho horní patra. Čtyřicet let od zahájení archeologického průzkumu se přímo na místě sešli ti, kteří hrad odkrývali.

Ještě na počátku sedmdesátých let byl na místě pouze pahorek. Teprve archeologický výzkum odhalil, že ukrývá až osm metrů vysoké zdi hradní zříceniny. „Bylo to velké překvapení. Samozřejmě nějaký předpoklad byl, ale že hrad bude tak krásně dochovaný, se nepředpokládalo,“ uvedl památkář Vladislav Razím, NPÚ.

Čtyřicáté výročí objevení Vízmburku připomíná výstava v knihovně v Červeném Kostelci. Představeny jsou ty nejzajímavější archeologické nálezy, mezi které patří napřklad i měděný kotel, jediný v České republice.

Reportáž Přemysla Šrámka ze zříceniny hradu Vízmburk (zdroj: ČT24)

Hradní zřícenina patří státu, od kterého si ji chce pronajmout a postupně opravovat občanské Sdružení pro Vízmburk. „V současné době se nepracuje, Národní památkový ústav jako správce hradu nemá peníze na takovéto objekty,“ říká Jaroslav Balcar, Sdružení pro Vízmburk.

Sdružení pro Vízmbruk teď shání peníze na zastřešení hradu. Současné provizorní totiž neumožňuje trvalé zpřístupnění. Zatím se památka otevírá pouze mimořádně třikrát do roka. Sdružení proto zajišťuje alespoň prohlídky v okolí, kde vytvořilo zázemí pro turisty.