V Kutné Hoře se propadla Šultysova ulice, kráter má šest metrů

Kutná Hora – V Kutné Hoře se včera odpoledne propadla dlažba v Šultysově ulici. Kráter poblíž mariánského sloupu má průměr šest metrů a hluboký je nejméně čtyři. Při neštěstí nebyl nikdo zraněn, ulice ale byla uzavřená a místo zkoumají specialisté. Půda se sesula do historických sklepů i do středověkých dolů, uvedl místostarosta Jiří Franc.

Propadlina se podle něj objevila ve středu v podvečer a měla nejdříve průměr asi metr nebo metr a půl. Město ji zabezpečilo, aby do ní nikdo nespadl. Do rána se však kráter zvětšil zhruba na průměr šesti metrů, přičemž okem viditelná hloubka činí asi čtyři metry. Kráter ale zatopila voda, skutečná hloubka je proto zřejmě mnohem větší: „První svědci, kteří k tomu přišli, ještě než se to zatopilo vodou z vodovodu, tak viděli, že ta hloubka byla zhruba 20 metrů,“ uvedl starosta města Ivo Šanc. Bez dodávek pitné vody zůstalo v centru města asi 200 lidí.

Příčinou propadu podle Jiřího France určitě nebylo prasklé potrubí, šlo spíš o propad do historických sklepů, které v Kutné Hoře mnohdy sahají hluboko pod zem, nebo do středověkých dolů, ve kterých se od konce 13. století ve velkém těžilo stříbro. Vyloučit ale podle místostarosty nelze ani to, že nastaly obě varianty zároveň. V jámě lze totiž vidět jak archeologický materiál v podobě historických střepů, tak i hlušina. „Je to propad dolů do hlubin, zmizelo tam velké množství zeminy,“ poznamenal Franc.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Příčinu propadu od rána zkoumají odborníci ze stavebního a báňského úřadu a důlní specialisté. Pokud by se prokázalo, že šlo o propad do středověkého důlního díla, financovalo by opravu ministerstvo životního prostředí. Jestliže se jedná o propad do historických sklepů, šly by náklady na vrub města. Dobu rekonstrukce Franc odhadl zhruba na měsíc. 

Jáma je podle místostarosty střežena a kontrolují se současně i sklepy okolních domů. Zároveň se tyto stavby prověřují po statické stránce. „Jsou to ale spíš preventivní opatření,“ dodal.