Horská služba rozmístila po Šumavě tabulky se svým pohotovostním číslem

Klatovy – Kvůli zvýšení bezpečnosti turistů instalovala horská služba na Šumavě 400 cedulí se svým pohotovostním telefonním číslem. Počet úrazů se totiž oproti loňskému roku rapidně zvýšil. Na turistické rozcestníky přibyly cedule za přispění projektu Plzeňský kraj – bezpečný kraj.

Telefonní číslo dispečinku mohou lidé využít i k informacím o povětrnostních podmínkách nebo složitosti terénu v určitých místech Šumavy. Kvůli narůstajícímu počtu zranění se do prevence zapojilo i vedení areálu na Špičáku a cedulkami doslova oblepilo celou lanovku. „Cedulky s čísly horské služby jsou osazeny na bezpečnostním rámu každé sedačky,“ uvedl vedoucí ski areálu Vladimír Kasík. 

Naopak Správa Národního parku Šumava se snaží mezi turisty propagovat cedule s tzv. traumatologickými body. Podle nich se totiž strážci v terénu mnohem lépe orientují díky očíslovaným lokalitám. „Správa národního parku zůstane věrná traumatologickým bodům a číslům, která prezentují integrovaný záchranný systém jako celek,“ vysvětluje vedoucí oddělení informační a strážní služby Petr Šrail.   

Reportáž Zdeňka Minaříka (zdroj: ČT24)

Během loňské sezony zasahovala horská služba u čtyř stovek úrazů. Letos se ale jejich počet výrazně zvýšil, podobnému číslu se horská služba přiblížila jen za první polovinu prázdnin. Od začátku sezony museli členové horské služby rozjet už dvě pátrací akce po ztracených houbařích.