Namísto mateřinky bude z Arnoldovy vily zřejmě muzeum

Brno - Arnoldova vila sloužila už od roku 1952 dětem jako školka. Po 60 letech fungování je ovšem nutná radikální oprava celého objektu. Usilují o ni především rodiče zdejších dětí, kteří si zároveň přejí zachování několikagenerační školky. Město však kvůli vysokým nákladům na rekonstrukci rozhodlo, že se školka letos v srpnu definitivně uzavře. Uvažuje se dokonce o využití vily k muzejním účelům spolu s dalšími brněnskými vilami - Tugendhat a Löw-Beerovovou. Rodiče dětí však vidí v jednání města jiný záměr - odprodat vilu ke komerčním účelům.

Méně známá sousedka nejslavnější brněnské vily Tugendhat - Arnoldova vila sloužila už od roku 1952, tedy celých 60 let, jako mateřská škola. Její statika je dnes ovšem v havarijním stavu. Po celou dobu se totiž do budovy neinvestovalo. Dodnes jsou například na fasádě vidět stopy po střelách z druhé světové války.

„Je potřeba ji co nejdříve rekonstruovat, nebo vilu zbourat,“ zní závěr soudního znalce v oboru statistiky, jenž vypracoval pro město statický posudek. V loňském roce byla však vila zařazena do seznamu nejohroženějších památek České republiky.

  • Arnoldova vila v sousedství slavné vily Tugendhat zdroj: ČT24
  • Arnoldova vila v Brně zdroj: ČT24

Zatímco město nechává vilu napospas stárnutí, rodiče, mezi nimiž je i řada architektů, se na zánik vzácného domu už nemohli jen tak dívat. Zpracovali alternativní projekt, který popisoval opravu vily na etapy. Každé léto o prázdninách, kdy děti ve školce nejsou, by se část vily opravila, a takto by byla památka chráněna i za provozu.

Město však snahu rodičů o záchranu domu ignorovalo. Místo toho městská část Brno-sever, která provozuje školku, rozhodla, že se na základě posudku soudního znalce školka letos v srpnu uzavře. „Nacházíme se ve stavu před zcela havarijním stavem budovy, který vedl městskou část Brno-sever k rozhodnutí, že bude provoz mateřské školy na konci letošního školního roku z těchto důvodů ukončen,“ uvedla starostka MČ Brno-sever Sabina Tomíšková.

  • Děti na dvoře Arnoldovy vily, která slouží jako mateřská škola zdroj: ČT24
  • Trhliny v brněnské Arnoldově vile zdroj: ČT24

Jako obranu před okamžitým zavřením školky nechali rodiče dětí vypracovat nezávislý oponentní posudek ze stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně. Podle něho je sice budova ve špatném stavu, nicméně ve stavu stabilizovaném. Trhliny a opadaná omítka byly v posudcích zmíněny již v roce 2002. Není proto podle nich důvod budovu definitvně uzavřít. Rodiče se mimo jiné obávají, že když se jednou školka zavře, děti se už do vily s její velkorysou zahradou nikdy nevrátí. 

Arnoldova vila se nachází v sousedství slavné brněnské vily Tugendhat. Tento unikátní dům, který se dnes pozvolna rozpadá. postavil pro sebe a svoji rodinu architekt Josef Arnold. V roce 1862 patřil k úplně prvním stavbám v nové vilové čtvrti Černých polí.

V roce 1909 Arnoldovu vilu koupila paní Cecílie Hože - teta Grety Tugendhatové. Ta ještě před první světovou válkou realizovala zásadní stavební intervenci v duchu tzv. art deco. Tato cenná výzdoba vydržela v domě dodnes. Schodiště stále rámuje sto let staré zábradlí, v kuchyni leží do detailu propracovaná dlažba, okna v někdejším salónu jsou vybavena pokrokovým mechanismem.

Zájem o lukrativní pozemek nebo snaha vybudovat muzeum?

Přestože město jako vlastník památky má povinnost se o ni starat, dosud nevypracovalo konkrétní projekt rekonstrukce. Ten je ovšem zásadní. Jen z projektu by bylo definitivně jasné, kolik bude oprava vily stát a čemu bude do budoucna sloužit.

Město rodičům mimo jiné vyčítá, že v zápalu boje o záchranu školky před dvěma lety navrhli, aby se Arnoldova vila stala kulturní památkou, čemuž ministerstvo kultury vyhovělo. Údajně by se na úkor toho případná rekonstrukce objektu značně prodražila.

Jana Bohuňovská, náměstkyně primátora města Brno:

„Pokud by to památka nebyla, jednalo by se asi o nějakých 20 - 25 milionů na rekonstrukci. V současné době je ta částka až kolem 70 milionů.“

Podle opozičních zastupitelů města Brna mohou být tyto argumetny účelové. Je možné, že se kvůli těmto údajně vysokým nákladům na opravu bude chtít město objektu zbavit. „Nacházíme se na velmi lukrativním pozemku. V minulosti bylo hodně zaznamenaných tlaků, kdy už se investoři o ten pozemek ucházeli,“ říká Lucie Krsková, statička a matka jednoho z žáků školky.

Město pod tlakem veřejnosti Arnoldovu vilu zřejmě nakonec zachrání. Do budoucna tam místo školky ale možná bude jen tiché muzeum. Podle náměstkyně primátora města Brno Jany Bohuňovské neexistují na školní zařízení žádné dotační tituly. Proto prý ministerstvo navrhlo, aby byla zpracována varianta investice pro výstavní a muzejní účely. Vznikla by tak muzejní trojice vil - Tugendhat, Löw-Beerova vila a Arnoldova vila.

Příběh Arnoldovy vily z Brna (zdroj: ČT24)