Němčovice chtějí od zemědělců náhradu škod po deštích

Němčovice (Rokycansko) - Němčovice na Rokycansku budou chtít po zemědělcích nahradit škody, které před čtyřmi týdny napáchaly přívalové deště. Do obce se tehdy nahrnulo bláto z nedalekého kukuřičného pole. Kvůli podobné situaci se Němčovice se zemědělským podnikem už před sedmi lety soudily.

Němčovice ještě dnes opravují, co poničilo bahno, které steklo koncem června z pole nad vesnicí. Podle starosty by problém nenastal, kdyby pole nebylo oseté kukuřicí. „Splnili jsme všechna zákonná opatření, není to ani pozemek erozně ohrožený,“ namítá František Klíma, ředitel, Kladrubská a.s.

O náhradu podobné škody se obec už se zemědělci jednou soudila. Po šestiletém sporu firma i bez soudního verdiktu část peněz zaplatila. Teď půjde znovu o náhradu zhruba půlmilionové škody. 

Další záplavě má zabránit úprava pozemku

Podle starosty by stačilo stometrový pás pole nad obcí osít trávou a drny by bahno zachytily. „Tento problém by měla vyřešit komplexní úprava pozemků, kterou by se měl zabývat pozemkový úřad,“ uvedl Matyáš Vitík, mluvčí ministerstva životního prostředí. Kroky, které mají zemědělce přimět osít stometrový pás pole trávou, začne v nejbližších dnech podnikat úřad v nedalekých Radnicích.

Antonín Šimůnek z Němčovic (zdroj: ČT24)