Sochy z čepiček žaludů či slupek burských oříšků

Lipník nad Bečvou (Přerovsko) - Lipnickou galerii Konírna obsadily ode dneška monumentální sochy Koní či Jogínek z dílny předního českého výtvarníka Michala Gabriela. Exponáty zakladatele legendární skupiny Tvrdohlaví najdou návštěvníci v přízemí galerie, ve výstavním prostoru Na Patře i v přilehlém zámeckém parku. Výstava byla dnes otevřena při příležitosti místních Svatojakubských hodů. Sochy budou moci lidé obdivovat v Lipníku až do konce září.

„Jde o jednoho z nejlepších českých výtvarníků. Nejsou zde osobní vazby, ale jeho dráhu sledujeme. Autor již několikrát vystavoval v našem regionu, například v hranické synagoze či v Olomouci. Říkali jsme si, že galerie Konírna by byla vhodná pro výstavu jeho Koní a vyšlo to,“ řekla mluvčí lipnické radnice a jedna z organizátorek výstavy Blanka Prudilová.  

Výtvarník se v Lipníku prezentuje především monumentálními sochami Koní, v komornějším prostoru Na patře představuje sochy Jogínek. „Přímo v zeleni zámeckého parku mohou lidé obdivovat Hadicové postavy. Monumentálních soch je tady 11. Kromě toho výtvarník dovezl i čtyři drobnější skulptury z ranějšího období,“ doplnila Prudilová.

  • Autor děl Michal Gabriel zdroj: ČT24
  • Z výstavy Sochy autor: Galgonek Vladislav, zdroj: ČTK

Monumentální sochy jsou z laminátu, lidé mohou obdivovat i jejich povrchovou úpravu. Povrch Jogínek je například poset čepičkami žaludů, Koně jsou zase pokryty slupkami z burských oříšků.  

Akademický sochař Michal Gabriel v roce 1987 založil spolu s dalšími umělci své generace skupinu Tvrdohlaví, která výrazně ovlivnila české výtvarné umění poslední dekády minulého tisíciletí. V roce 1995 získal cenu Jindřicha Chalupeckého. Od roku 1998 působí jako vedoucí ateliéru figurálního sochařství na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. V roce 2009 byl jmenován profesorem.

Galerie Konírna v Lipníku nad Bečvou je v provozu dva roky. Za tu dobu zde bylo uspořádáno 12 výstav, které vidělo téměř 18 tisíc návštěvníků. Letos představili kurátoři například dílo zesnulého nestora uměleckých kovářů.