Šachový klub v Jundrově vzbuzuje pochyby

Brno-Jundrov – V brněnském Jundrově vzniká přímo za rodinnými domy rozsáhlá stavba, podle investora se jedná o šachový klub. Místní lidé i vedení městské části ale s umístěním domu nesouhlasí. Podle zákona je ovšem všechno v pořádku.

Obří stavba, podle investora šachový klub s ubytováním, jen pár metrů za zahradami rodinných domů, kousek od řeky a hned vedle zahrádkářské kolonie. Pro místní i vedení Jundrova nesmysl, podle územního plánu je ale vše v pořádku. „Funkčnost této plochy je R. Podmínka je tedy taková, že tam může být cokoli, co se týká sportu a rekreace. To znamená, že je možné tam ty ubytovací kapacity vystavit,“ uvedla starostka MČ Brno-Jundrov Ivana Fajnorová (SZ) a vedoucí Stavebního odboru, MČ Brno-Jundrov Jana Ocelková doplnila: „Je to vlastně největší rekreace, která může podle územního plánu být.“

To, že je k tomuto účelu určen relativně malý pozemek a na takovém místě, současná starostka městské části nechápe. Změnu schválilo předešlé vedení Jundrova v roce 2005. Postavit tady třeba nízký rodinný dům by územní plán nedovolil, takováto stavba ale ničemu neodporuje.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Proti stavbě už od začátku psali místní petice a zkoušeli najít pomoc i u ombudsmana. Nic nepomohlo. „Já tady žiji přes 50 let, přišla jsem sem jako mladá. Nic tady nebylo, byl to vlastně konec, jenom zahrady,“ říká Milada Nezdařilová, jedna z místních. Teď do zahrad rodinných domů přes stavbu téměř nezasvítí slunce a výhled do přírody je ten tam. Podle všeho to tak zůstane. „Nepřišli jsme vůbec na nic, co by bylo v rozporu s předpisy,“ dodala Jana Ocelková.

Místní pochybují také o samotném účelu stavby a mají obavy, aby se šachový klub nezměnil třeba v ubytovnu.