Nejmodernější laser zachraňuje lidem zrak už i v Česku

České Budějovice - Oční klinika v Českých Budějovicích má nejmodernější laser ve střední Evropě. Díky němu mohou operaci podstoupit i pacienti, kteří mají velmi zjizvenou rohovku a doposud operovaní být nemohli. Česko se tak stalo čtvrtou zemí na světě, která toto zařízení má.

Lucie Hejzlarová od dětství vidí špatně a trpí astigmatismem. Kontaktní čočky nepoužívá a brýle jí vadily. Ošetřující lékařka jí proto doporučila laserovou operaci. Stala se jednou z prvních pacientek, kterou lékař operoval pomocí nejnovějšího laseru. „Na povrchu rohovky se vytvoří taková lamelka, poklička, která se odklopí, pod ní se namodeluje rohovka tak, aby se snížil počet dioptrií. Tento přístroj má výhodu, že vytváření lamely můžeme dělat mnohem přesněji,“ řekl lékař Laserového centra Lexum František Maršák.

Zákrok ale není vhodný pro všechny. Nejdůležitější proto je pečlivé předoperační vyšetření. „Takovou operaci může podstoupit pouze pacient zcela zdravý, bez poruch pojiva, bez chronických onemocnění typu lupénka,“ podotkl primář Očního oddělení Nemocnice České Budějovice Jan Sattran.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Přesto ale nejnovější laser řady pacientů rozšířil. „Dříve jsme některé pacienty nedoporučovali na operaci laserem z toho důvodu, že měli příliš tenkou rohovku,“ konstatoval Maršák. Díky novému laseru se doba hojení zkracuje. „Je 5 minut po operaci a já vidím,“ prohlásila pacientka.

Oční vadu má v Česku téměř polovina populace, většina z nich nosí brýle. Pro operaci se ročně rozhodne přibližně 20 tisíc lidí.