Prvohorní fosilie z Ovčína se vrátí do pralesa

Plzeň – Nejslavnější ze zkamenělin z období prvohor nalezených v Ovčíně na Rokycansku – metr a půl dlouhý kmen plavuně – si mohou prohlédnout návštěvníci Západočeského muzea v Plzni. Další unikátní památky z doby, kdy byl v dnešní střední Evropě karbonský prales, skrývá muzejní depozitář. Instituce ale chce vytvořit i expozici, která nabídne přesný obraz přírody před 310 miliony let a fosilie do ní budou zasazeny.

Kmen stromovité plavuně vystavený v Západočeském muzeu je pravděpodobně největší na světě. Je to ale pouze jeden z tisíců objevů z Ovčína, zbytek zůstává zatím uložen v krabicích. „Máme naprosté unikáty – kmen, který stále jako by stál v původním rašeliništi a po kmínku se pne popínavá rostlina,“ poukázal vedoucí paleontologického oddělení plzeňského muzea Josef Pšenička.

Ovčín vydal i svědectví o prvohorních zvířatech, v posledním výkopu se našel pavoukovec nebo křídlo vážky.

Fosilie z Ovčína vypovídají o přírodě karbonu tak přesně, že díky nim mohou odborníci vytvářet i rekonstrukce. V budoucnu by proto chtělo plzeňské muzeum fosilie vystavit v expozici, která by byla věrným modelem prvohorního pralesa. „Aby to nebyl pouze obrázek, aby člověk mohl zažít atmosféru, vzít si mačetu,“ poznamenal Josef Pšenička. Všechno ale zatím vázne na penězích. I když jsou některé exponáty k vystavení připravené, zatím si je mohou prohlížet pouze odborníci v depozitáři.

Památky na karbonský prales, které jsou zatím ukryty v depozitáři Západočeského muzea, vydržely až do dneška díky výbuchu sopky, která stála v oblasti dnešních Drážďan. „Popel a částečky písku doputovaly nad naše území, kde zakonzervovaly původní prales. Musela to být neskutečná katastrofa. Ještěže jsme v té době nežili my,“ podotkl Josef Pšenička.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)