Tábory nejsou jen pro děti, nejvíc si je užijí osmdesátníci

Jihlava – Dětské tábory se v létě konají leckde. V rekreačním centru Okrouhlík u Jihlavy však začal letní tábor, jehož účastníky jsou lidé, kterým většinou je mezi 60 a 80 lety. Na tři turnusy se přihlásilo přes osmdesát seniorů, první z nich si již užívají táborovou hru s tématem cestování po exotických končinách.

Časový rozvrh je v Okrouhlíku podobný jako na každém jiném letním táboře – v osm hodin ráno mají účastníci rozcvičku na terase ubytovny, potom snídani a nástup na dopolední program. V něm se táborníci dozvídají o tradicích vzdálených zemí a některé si také zkoušejí – například vyrábějí čínské klobouky a jídelní hůlky. Jindy se zase učí žonglovat. Na táboře nesmí chybět ani polední klid zaplněný vyprávěním.

Táborníci jsou z pobytu u Jihlavy nadšeni. „Mně je tady mezi nimi tak dobře,“ poznamenala čtyřiaosmdesátiletá účastnice seniorského tábora Zdenka Straková. Podle jednoho z táborových vedoucích Dušana Průdka se na pobyt přihlásili lidé ve věku od 54 do 84 let.

  • Táborové aktivity zdroj: ČT24
  • Táborové aktivity zdroj: ČT24

Spokojeni jsou také vedoucí. Na rozdíl od dětských táborů nejsou nejstarší, ovšem takovou autoritu ani nepotřebují. „Dospělí táborníci mají velkou výhodu – nemusíte jim kontrolovat batohy, jestli se převlíkají, jestli se umývají, jestli se navštěvují na pokoji,“ shrnula vedoucí tábora Helena Průdková.

Letos se na letní tábor nazvaný Na stará kolena přihlásilo 85 lidí. Museli se rozdělit do tří skupin, které se u Jihlavy postupně vystřídají. Zájem o tábor však byl ještě větší. Na některé se už ale nedostalo.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)