Koně budeme do Mongolska dál vracet, slibuje ředitel Bobek

Praha – Čtyři klisny koní Převalského z pražské zoo už několik dní vesele pobíhají pod vysokým mongolským nebem. Minulý týden je do pouště Gobi B převezl transportní letoun české armády. Zahrada tak navázala na úspěšný převoz, který se uskutečnil minulý rok. „Doufáme, že v tom budeme pokračovat,“ podotkl v rozhovoru ve Studiu 6 ředitel zoo Miroslav Bobek. Přípravy letošního transportu trvaly přibližně rok.

Nejdramatičtější chvíle přitom Anežka, Xara, Greta a Spela paradoxně nezažily ani při nakládání v Dolním Dobřejově, ani při složitém přistání v mongolské stepi, ale během mezipřistání v ruské Kazani, kde došlo k administrativním průtahům. Šéf celníků po zaměstnancích zoo požadoval, aby koně vyložili. „To by pro ně bylo smrtící. Bylo velmi obtížné to tam vyjednat,“ zdůraznil Bobek.

Pražská zoo si sice při nynějším transportu mohla vzít ponaučení z minulého roku, kdy do jiné části Mongolska odcestovali tři klisny a jeden hřebec, podle Bobka je však každý případ jiný. „Ti koně jsou vždy jiní a jinak reagují. Letos to bylo skutečně o hodně jiné než loni,“ poznamenal. Loni následoval po leteckém transportu dlouhý převoz koní z letiště terénními vozy, tento rok armádní letoun CASA po 18hodinové cestě přistával na nezpevněné ploše letiště v Bulganu na jihozápadě země.

V aklimatizační ohradě až do jara

Právě připravit přistání v Mongolsku bylo jednou z náročných částí celé akce. „To bylo velmi složité. Jak administrativně, protože přistání musela dokonce povolovat mongolská vláda, tak také technicky,“ popsal ředitel Bobek s tím, že na místo musel být dopředu vyslán speciální tým, který místo proměřoval. Pozemní transport byl naštěstí pro zvířata podstatně kratší a probíhal mnohem jednodušším terénem než loni.

Nyní koně pobývají v aklimatizační ohradě. „Musí si zvyknout na podmínky. Nejen na klima, ale i třeba na místní parazity,“ uvedl ředitel pražské zoo, který své svěřence do Mongolska osobně doprovázel. Vypustit zvířata do otevřené krajiny prý připadá v úvahu nejdříve na jaře příštího roku. Naposledy Bobek čtveřici viděl minulý pátek. „Samozřejmě v těch prvních minutách a hodinách byli velmi unavení a ztuhlí, ale nyní už jsou v pohodě.“

Potřebujeme čerstvou krev, abychom tam koně udrželi

Kůň Převalského – poslední divoký kůň vůbec - byl podle Miroslava Bobka v centrální Asii vyhuben koncem 60. let minulého století a snahy vrátit zvířata ze zoologických zahrad zpět do Mongolska začaly před dvaceti lety. Tento přísun byl ale kvůli zdražení letecké dopravy a stahování starých letounů Antonov, s nimiž piloti uměli přistávat v polopoušti, nuceně zastaven.

Rozhovor s Miroslavem Bobkem (zdroj: ČT24)

„Rozhodli jsme se na tuto odmlku navázat. Oni tam sice žijí ve volné přírodě, ale populace je třeba dotovat novými jedinci, novou čerstvou krví, aby se tam ti koně skutečně udrželi,“ vysvětlil Bobek. Čtyři mladé klisny mají posílit tamní stádo, které v drastické zimě z let 2009-2010 utrpělo velké ztráty. Na podzim roku 2009 čítala gobijská populace přes 150 koní, na jaře jich zbylo pouze 49. Další podobný převoz by zoo ráda uskutečnila zase příští rok - opět na přelomu jara a léta.