Jihočeští záchranáři si na vytíženost nemohou stěžovat

České Budějovice – Rok od roku stoupá vytíženost českých záchranářů. Ti jihočeští vyjížděli v první polovině roku k více než 32 tisícům případů. Ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce to bylo o 3 tisíce zásahů víc. Důvodem je ale často nikoliv větší úrazovost, ale nepříjemný fakt, že lidé podle záchranářů službu často zneužívají v situacích, kdy jejich přítomnost není nutná.

Každý den je v celém kraji nasazeno 48 posádek, které nejčastěji vyjíždějí ke starším pacientům a úrazům. Za posledních 5 let se počet jejich výjezdů téměř zdvojnásobil. „Záchranná služba supluje i jiné zdravotní služby v kraji. Lidé si tak nějak zvykli na naši dostupnost,“ konstatoval ředitel ZZS Jihočeského kraje Marek Slabý.

Záchranka se ale potýká i s další komplikací. Podle nového zákona platného od dubna musí být její nejbližší stanoviště v dojezdu dvaceti minut. V regionu jich je 27. Přesto jsou ale místa, kde je tento limit hraniční. Záchranáři chtějí proto vytvořit ještě další tři stanoviště na Kunžacku, Lipensku a Prachaticku. Kraj hradí většinu nákladů na provoz. Příjmy od pojišťoven jsou totiž hlavně na malých stanovištích zanedbatelné. Podle Slabého se do každého nového stanoviště musí investovat asi 5 milionů korun.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)