Hospic v Litoměřicích nepodal chybnou žádost, příspěvek přesto nemá

Litoměřice - Hospic svatého Štěpána v Litoměřicích se dostal do finanční tísně. Zařízení, které se stará o nemocné a umírající, zatím marně čeká na příspěvek od ministerstva práce a sociálních věcí. Ještě loni přitom ústav dostal skoro tři a půl milionu korun. Podle resortu byla příčinou zamítnutí chyba v žádosti o peníze. Hospic ale tuto možnost vyloučil a ministerští úředníci mu později přímo na místě dali za pravdu.

Například mzdy pro pečující pracovníky zčásti tvoří platby zdravotních pojišťoven, zbytkem přispívá ministerstvo sociálních věcí. Právě tyto peníze ale letos chybějí. „Náš rozpočet je asi 22 milionů. Když 3 a půl milionu chybí, tak to je vážná rána,“ přiznává ředitel hospicu Pavel Česal.

Podle původního vyhodnocení ministerstva sociálních věcí hospic peníze nedostal, protože v žádosti o příspěvek byly chyby. „Na základě toho nemohl resort tu žádost vyhodnotit jinak, než že dotaci zamítl,“ sdělila mluvčí Viktorie Plívová. To však vedení hospicu odmítlo. Hlavním problémem sporu je fakt, že zákon o sociálních službách o penězích pro hospice vůbec nepojednává.

Na stranu hospice se přidalo také zastupitelstvo Ústeckého kraje. Ministerstvo ale tvrdí, že není v silách jeho úředníků každou odmítnutou žádost znovu zkontrolovat přímo na místě. Do Litoměřic nakonec ministerští kontroloři přece jenom přijeli a v dokumentech zásadní chyby nenalezli. Kolik peněz ale hospic dostane, zatím není jasné.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)