Historii výroby textilních rukavic ukrývá ašské muzeum

Aš – O jednu z nejvýznamnějších sbírek rukavic na světě pečuje muzeum v západočeském Aši. Vyráběly je tu dnes už zaniklé textilní firmy z regionu. Tisíce rukavic uložených v depozitáři místního muzea dokumentují rozvoj, ale i následný úpadek výroby těchto oděvních doplňků. Svého druhu jde o největší sbírku na světě, velkou část získalo muzeum už v roce 1984. Dnes čítá počet jednotlivých kusů 20 tisíc.

Textilní rukavice se na Ašsku vyráběly už od druhé poloviny 19. století. Původně šlo hlavně o rukavice pletené, po válce se začalo i s výrobou stříhaných. Jako výrobní materiál se používala bavlna, rukavice se na závěr zdobily různými předměty nebo se jejich broušením imitovala kůže.

Materiál pro rukavice se vyráběl na strojích, tzv. stávcích. Ašská sbírka je proto mnohem častěji označována jako sbírka stávkových rukavic. Podle Jiřího Krátkého, který pracoval v textilním oboru více než 50 let, funguje výroba dnešních rukavic na stále stejném principu. Rozdíl je prý pouze ve výkonu strojů.

Továrny na Ašsku v první polovině 20. století prakticky ovládaly evropský trh s rukavicemi, vyváželi je i do Ameriky a Kanady. V dobách největšího rozmachu, v roce 1930, bylo v Aši až 20 výrobců textilních rukavic. Po uplynulých dekádách je většina fabrik prázdná. Jedinou společností, která tradici výroby rukavic udržela, byl státní podnik Tosta Aš. V roce 1946 po znárodnění převzal veškerou výrobu a do začátku 90. let zaměstnával asi 600 lidí. Nyní už se výrobou textilních rukavic na západě Čech zabývá jen několik desítek lidí. Konkuruje jim levný textil z Číny.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)