S opravou zlenické zříceniny evropské fondy zatím nepomohou

Senohraby (u Prahy) – Evropská unie nevyplatí dotaci, kterou slíbila sdružení snažícímu se zachránit zříceninu hradu Zlenice na Benešovsku. Důvodem paradoxně je, že oprava musí být rozsáhlejší, než se očekávalo. Archeologický průzkum ukázal, že je Velká věž tak poškozena, že nelze použít původní projekt, se kterým byla dotace spojena. Sdružení teď shání zhruba 65 tisíc korun na nejnutnější zajištění.

Pohybovat se v okolí hradu Zlenice může být pro turisty nebezpečné – každou chvíli totiž hrozí, že se některý z uvolněných kamenů sesune. „Může to spadnout za hodinu, může to spadnout za pět let,“ řekl Vladimír Havelka ze Sdružení Zlenice.

Sdružení se proto snaží zříceninu zakonzervovat. Bezpečná už je vstupní brána, na řadu měla přijít oprava Velké věže. Pomoci měla dotace 1,5 milionu z evropských fondů. Ukázalo se však, že je statika věže v mnohem horším stavu, než správci původně mysleli. „Průzkum místo masivního zdiva odhalil velkou destrukci a otvor, který bude nutné staticky zajistit,“ přiblížil Vladimír Havelka.

Vzhledem k nečekaně špatnému stavu věže nelze použít připravený projekt, se kterým sdružení získalo dotaci. „Technické věci, které dotační programy z EU vyžadují, jsou docela přísné. My si dáváme pozor, aby se administrativně nepochybilo, takže se to radši po dohodě odložilo,“ shrnul Václav Pošmurný z obecně prospěšného sdružení Posázaví. Bude proto nutné nejenom připravit nový záchranný plán pro zlenickou zříceninu, ale také znovu sehnat peníze k jeho uskutečnění. 

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Na podzim se Sdružení Zlenice pokusí znovu požádat o evropský grant. Do záchrany věže se zapojí taky majitel památky – obec Senohraby, která počítá, že přispěje 190 tisíci. „Na spoluúčast by obec finance měla, ale milion a půl, kterou dělá ta dotace, jsme zatím peníze neměli,“ upozornil senohrabský starosta Pavel Pankrác.

Na nejdůležitější opravy, které je nutné udělat ještě do konce léta, je potřeba zhruba 65 tisíc korun. Sdružení Zlenice proto organizuje sbírku. Lidé mohou posílat své příspěvky na transparentní účet 2742781001/5500 spolu se svým jménem a kontaktem. Bude-li totiž akce úspěšná a peníze se podaří vybrat, na konci roku proběhne setkání dárců a dalších podporovatelů hradu Zlenice. Více informací o sbírce naleznete na Facebooku.