V Teplicích oplocují paneláky

Ústí nad Labem - Kolem paneláků rostou ploty, ty první jsou k vidění v Teplicích. Lidi se tak chtějí víc chránit před zloději, narkomany a těmi, kteří dělají nepořádek. A chtějí víc soukromí. Teplická radnice proti oplocení domů nic nenamítá.

Plot před panelákem je v Česku zatím spíš raritou. V Teplicích to ale brzy může být všední věc. „Nikdy v životě jsem oplocené paneláky neviděla,“ komentuje nezvyklou situaci obyvatelka teplického sídliště Lenka Popovičová. „Já jsem pro. Často sem chodí různé živly,“ dodává její kolegyně Eva Frantová. 

Shodný názor na ploty kolem paneláků zatím nemají ani starostové z problémových míst. „Nedokážu si to představit v praxi. Někde se lidé dohodnou a dům oplotí, jinde ne a dům bude bez plotu. To je prostě nesmysl,“ netají se svým názorem starosta města Bíliny Josef Horáček. „V tomto případě je to úplně stejné jako u rodinného domku. Ten také většinou v Čechách bývá oplocen,“ argumentuje teplický primátor Jaroslav Kubera.  

Ti, kteří chtějí obehnat svůj panelák plotem, ale mohou narazit. „Je to veřejný prostor, který musí zůstat veřejně přístupný,“ upozorňuje starostka ústecké čtvrti Neštěmice Miroslava Válková.  

Spory ale mohou podle právníků nastat jen tam, kde obyvatelé paneláku vlastní pouze pozemky pod ním. Jinak jim nelze bránit, aby měli vlastní zahrádku. „Dneska si lidé své byty z valné většiny koupili nebo jsou to družstevní byty. A v tom případě mají právo starat se o svůj majetek,“ říká právník Pavel Mareček. „Lidi potřebují mít kousek něčeho svého, myslím si, že to je vývoj,“ dodává historik architektury Matěj Páral.  

Jak připomínají zastánci plotů, paneláky se stavěly v době, kdy bylo všechno všech. Teď, když každý z nich někomu patří, mají jejich vlastníci na soukromí nárok.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)