Čerpací stanice a zdymadlo podpoří dopravu na Slapech

Slapy - Novou éru vodního turismu v Česku slibuje Ředitelství vodních cest (ŘVC). Na Slapech otevřela první lodní pumpu a představila také připravovaný projekt lodního zdvihadla. Lodě díky vodnímu výtahu za dvě miliardy budou snadno překonávat přehradu. Stavět se však začne nejdříve v roce 2016. Právě chybějící zdymadla na Slapech a Orlíku zůstávají překážkou v hladkém splouvání Vltavy.

První čerpací stanici pro lodě mezi Prahou a Českými Budějovicemi zaplatil soukromý investor. Doprava na vodě u nás se totiž v poslední době rozvíjí rychlým tempem a s tím roste i poptávka po místech, kde si majitelé lodí mohou doplnit palivo a odevzdat odpad. „Zatím jsme vše nosili v kanystrech 100 až 200 metrů. Člověk to přelévá trychtýřem, kape to do vody,“ poukázal na nedostatky míst bez čerpacích stanic majitel lodi Pavel Pavel.

Nová čerpací stanice nabízí podle majitele Jiřího Kvasničky kromě pohonných hmot také odsávání splašků a kontaminované vody zpod motorů.

Výtah u slapské přehrady
Zdroj: ČT24

Vedle toho ŘVC na Slapech plánuje výstavbu vodního zdymadla. Bez něj musí velké lodě z Prahy končit plavbu pod hrází, turisté se jdou projít a jedou zpátky. Bez zdvihadla se dostanou nahoru jen malé lodě o délce šest až osm metrů, které lze naložit na podvalník. Nový lodní výtah má být unikátní, nepůjde o obvyklé zdymadlo, nýbrž o pozemní lanovku pro lodě. „S tím rozdílem, že ten vagonek bude vana plná vody, která bude vážit zhruba tři tisíce tun a v té vaně bude stát loď,“ upřesnil Jan Bukovský z ŘVC.

Zatím se ale pouze řeší stavební povolení. Až bude slapský výtah dokončen a zároveň vznikne podobná stavba na přehradě Orlík, slibuje si ředitelství ještě větší rozvoj lodního turismu v Česku. Lidé budou mít novou řeku, která bude splavná až do Hamburku či do Paříže.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)