Celníci hledají mobilním rentgenem ukryté cigarety i uprchlíky

České Budějovice – Mobilní rentgen ozařuje nákladní auta na jihu Čech. Celníci tak zjišťují, jestli řidiči nepřevážejí nebezpečné látky nebo nepašují drogy či alkohol. Přenosný rentgen mají čeští celníci zatím jenom jeden, v minulosti s jeho pomocí odhalili skupinu uprchlíků nebo ukrytého zločince.

Během hodinové akce zkontrolovali celníci pět nákladních aut a dodávek. Oproti fyzickým prohlídkám bylo skenování rychlé, nebylo nutné vykládat bedny z nákladového prostoru a přístroj prozkoumal i útroby kamionu. „Technicky funguje na principu různé průstupnosti radarového záření různými materiály. Je-li v dokladech deklarováno homogenní zboží, a přitom se operátorům zobrazí zboží různých siluet, různé barvy, je potom důvod, aby proběhla podrobná kontrola a došlo k vykládce,“ popsal funkci mobilního rentgenu vedoucí českobudějovického Celního ředitelství Jaroslav Vlášek.

Nejčastěji nacházejí celníci v kamionech tajně převážené cigarety a minerální oleje. „Kontroly jsou zaměřeny na přepravu radioaktivního materiálu, cigaret, minerálních olejů,“ shrnul mluvčí celníků Vladimír Pešek. V roce 2006 ovšem celníci díky rentgenu odhalili skupinu uprchlíků, loni zase celostátně hledanou osobu.

Řidiči, kteří se chtějí mobilnímu rentgenu vyhnout, by si měli dát pozor zejména na nejdůležitější silnice. „Nasazujeme ho zejména u vysoce frekventovaných tahů,“ sdělil Jaroslav Vlášek.

Během loňského roku prošlo rentgenem na čtyři a půl tisíce nákladních aut, dodávek, cisteren a autobusů. Celníci tak odhalili tři tisíce nelegálně převážených cigaret a víc než 800 litrů nafty.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)