Útok na policistu v Chanově: Muž se prý strážníkovi přiznal

Most – Soud v Mostě dnes začal řešit případ Miroslava Ciny, který letos v březnu údajně v mosteckém Chanově pobodal policistu a pak ho vyhodil z okna. Šéf mosteckých strážníků Bronislav Schwarz u soudu vypověděl, že se mu Cina přiznal. Ukázal mu prý i místo útoku. Soud líčení odročil na 29. srpna, nepřišel totiž klíčový svědek obžaloby. Muži hrozí za těžké ublížení na zdraví až deset let vězení.

Mladý policista 19. března na problémovém sídlišti Chanov ověřoval informaci, že se tam zdržuje hledaná osoba, a při pátrání zavítal i do v podstatě vybydleného domu. Tam jej kdosi napadl a pořezal. „V prvním patře byl fyzicky napaden obviněným, který ho měl na schodišti udeřit do hlavy a způsobil mu řezná poranění v oblasti hrudníku a horních končetin. Zranění, které policista utrpěl, svědčí i o pádu z výšky,“ popsala v březnu incident mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. Podle jedné z teorií ho útočník vyhodil z okna či balkonu.

Městští strážníci si obžalovaného Ciny všimli už krátce po útoku v davu přihlížejících, podle svědků se choval divně, snažil se dostat co nejblíž a nadával. „Teď dojde taky na vás“ nebo „Pokud se budete chovat jako on, skončíte stejně“, křičel údajně na další uniformované příslušníky, nikoho ale fyzicky nenapadl.

Svědek Bronislav Schwarz pracuje s obyvateli Chanova už sedm let, několik tamních Romů zaměstnává jako asistenty městské policie. Podle jeho zkušeností byl obžalovaný pod vlivem drog. „Obžalovaný mi přesně popsal místo činu, že se jednalo o mezipatro,“ vypověděl dnes Schwarz.

Proč se policista vydal do Chanova sám a večer, zůstává zatím nejasné, a to i přesto, že místní policisté považují sídliště za poměrně bezpečnou lokalitu. Z místa činu ho přitom zraněného odvezli kolegové služebním vozem, sanitka nedorazila. Co přesně se v paneláku stalo, není zřejmé. Inspekce ministerstva vnitra se ale případem nezabývala. Podle mosteckého policejního ředitele k tomu nebyl důvod. 

Sídliště Chanov vzniklo na přelomu 70. a 80. let minulého století a mělo sloužit jako ukázka práce tehdejšího režimu s Romy, kteří se tam stěhovali z bouraného starého Mostu i ze Slovenska. Řada domů byla od té doby jejich obyvateli zničena. Některé už byly strženy, další zůstávají v takzvaně „vybydleném“ stavu. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)