MŽP zakázalo průzkum ložisek uhlí u Slaného

Slaný - Ministerstvo životního prostředí nepovolilo australské firmě Wildhorse Energy CZ průzkum ložisek černého uhlí u Slaného na Kladensku, kde chce firma těžit metodou podzemního zplyňování. Ministerstvo žádost zamítlo kvůli obavám z možné kontaminace podzemních vod, znečištění ovzduší a nežádoucích zásahů do krajiny. Podobně úřad v minulosti postupoval i v dalších případech Mělnicka, Mladoboleslavska a Karvinska.

Firma požádala ministerstvo životního prostředí o stanovení takzvaného průzkumného území. Uhlí chce těžit metodou podzemního zplyňování, při které se uhlí zapálí pod zemí a na povrch se dostává jen plyn. Na Kladensku se mělo prozkoumávat území kolem obcí Beřovice, Dřínov, Hobšovice, Královice, Kutrovice, Kvílice, Libovice, Neprobylice, Slaný, Studeněves, Tuřany, Zlonice a Žižice.

Rozhodnutí uvítal slánský starosta Ivo Rubík (ODS), podle kterého resort rozhodl v souladu s námitkami obcí. „Jsem rád, že mnohaměsíční práce doznala kladného výsledku,“ uvedl Rubík, který se neobává ani případného odvolání společnosti. „To je její právo, ale domnívám se, že by neměla mít nárok na úspěch,“ uvedl Rubík.

Zatím naposledy MŽP zamítlo průzkum ložisek černého uhlí na konci června, kdy šlo o žádost Wildhorse Energy CZ týkající se Mělnicka a Mladoboleslavska. Firma tehdy sdělila, že proti rozhodnutí podá rozklad. „Rozhodnutí ministerstva životního prostředí není možné akceptovat a jsme připraveni využít proti němu všech možných opravných prostředků,“ uvedla v prohlášení firma.

Proti metodě podzemního zplyňování se napříč republikou postavily desítky představitelů obcí, kteří se obávali zhoršení životního prostředí, zejména kontaminace vod. Podle těžařů je ale naopak tato metoda bezpečná.