Zámek Jánský vrch připravil pro návštěvníky nové prostory

Javorník (Jesenicko) - Zámek Jánský vrch připravil pro letošní sezonu překvapení, návštěvníci mají příležitost nahlédnout i do dosud uzavřených prostor této památky. Správa zámku zpřístupnila lidem nově i třetí patro, ve kterém je nyní umístěna expozice Móda v minulých letech. Výstava je umístěna v hostinských pokojích s původním, dosud nezrestaurovaným mobiliářem.

Autentická podoba pokojů je pro návštěvníky zajímavá

„Prostory dosud nebyly zpřístupněny proto, že jsme předpokládali, že tam budeme něco restaurovat. Pokoje sloužily jako depozitáře. Jsou tam trochu poškozené tapety ještě z doby, kdy nebyla opravena střecha a zateklo tam. Rozhodli jsme se však, že to otevřeme i tak, protože lidé se na to často ptají. Myslím, že je to pro ně zajímavé i v té autentické podobě,“ tvrdí kastelánka Kateřina Danielová.

Pokoje pro hosty, nacházející se ve třetím patře zámku, zabírají jednu třetinu patra a zbytek tvoří rozsáhlé půdní prostory. Vybavení místností je ve stylu 19. století včetně kachlových kamen, je tam původní elektrické osvětlení se secesními svítidly různých typů. Obrazovou výzdobu těchto místností zastupují grafiky s různými náměty z 19. století. „Pět pokojů zde spolu s rodinou za svého působení na zámku obýval i Karl Ditters z Dittersdorfu, rakouský barokní hudební skladatel a hudebník. Později si postavil vlastní dům v Javorníku,“ uvedl Vlastimil Staněk z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu.

Zpřístupněné prostory nejsou součástí běžné prohlídky

Zpřístupněné prostory nejsou součástí běžné prohlídkové trasy. Jde o speciální okruh, který návštěvníky seznámí s výstavou oděvů a oděvních doplňků. Zájemci mohou až do konce srpna obdivovat módu uplynulých století ze sbírek Vlastivědného muzea v Šumperku, Muzea města Brna, ale i Slezského divadla v Opavě a od soukromých sběratelů.

Státní zámek Jánský vrch v Javorníku v minulých letech prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která zahrnovala i obnovu původní barvy fasády. Zámek je jediným zpřístupněným památkovým objektem na Jesenicku, stojí na místě původního hradu z druhé poloviny 13. století. Přestavěn na barokní zámek byl během působení biskupa Schaffgotsche, který se na svém sídle obklopil významnými osobnostmi, především hudebníky. V roce 1769 povolal na zámek skladatele Karla Ditterse z Dittersdorfu a Jánský vrch se stal záhy střediskem hudebního života pro celé Slezsko. Zámek je nyní ve správě olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu.