Zchátralý zámek v Jindřichově se přemění na byty pro seniory

Jindřichov - Asi padesát malometrážních bytů pro seniory by mělo vzniknout v Jindřichově na Bruntálsku. Vedení obce chce přestavět místní zámek. V havarijním stavu ho před dvěma roky dostala od kraje. Teď se zpracovává studie.

Tři místnosti se zbytky původního nábytku, ostatní v žalostném stavu. Většina stropů podepřená dřevěnou konstrukcí. Tak dnes vypadá zámek v Jindřichově na Bruntálsku. Obec za nejzákladnější údržbu platí ročně zhruba 300 tisíc korun. Drahá je hlavně zima. „V zimním období na zámku se snažíme temperovat teplotu tak, aby zůstalo funkční topení,“ tvrdí správce zámku Karel Souček.

Více jak 40 let tady sídlil ústav sociální péče. Po něm zbyly koupelny, snížené stropy a luxfery. „Od roku 2010 od dubna jsme se přestěhovali do náhradních prostor, protože budova zámku už nebyla vyhovující,“ doplňuje Miroslava Fofová, ředitelka Ústavu sociální péče Harmonie.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Vedení obce chce teď zámek zcela přestavět a vytvořit bydlení pro seniory. Pro nové obyvatele zámku i pro veřejnost bude v přízemí nachystaná řada služeb. Najdou zde například prádelnu nebo jídelnu.

Na projektovou dokumentaci už dostala obec dotaci od Moravskoslezského kraje. „Obci Jindřichov byla schválena dotace na studii ve výši 636 tisíc korun, která by měla napomoci představitelům obce s řešením využitím celého areálu,“ říká Šárka Vlčková, mluvčí Moravskoslezského kraje.

Přestavba zámku si podle předběžných odhadů vyžádá více než 100 milionů korun. Zastupitelé doufají, že se jim podaří získat dotace a začít se stavbou už v roce 2014.