Milovníci skútrů Vespa předvedli své stroje Pražanům

Praha - Spanilou jízdou v koloně na Václavském náměstí v Praze mezinárodní sraz „vespařů“, tedy milovníků italských skútrů Piaggio-Vespa. Byli mezi nimi i Němci, Rakušani a několik Italů. Někteří kvůli srazu absolvovali na takzvaných vosách mnohaset kilometrovou cestu. Vrcholem setkání byla společná jízda pražskými ulicemi. Přihlížející mohli obdivovat nové stroje i sběratelské kousky. Největšími favority pro znalce jsou ale ty nejstarší modely.

Stroje, které se začaly vyrábět po druhé světové válce, mají největší fanouškovskou základnu na Apeninském poloostrově. I v Česku ale prý řady fanklubů rok od roku rostou. K českému Vespa klubu, původně založeném pěti motorkáři se dnes hlásí skoro 60 členů. Podobné organizace existují po celé Evropě i jinde ve světě. Klub letos pořádá druhý ročník mezinárodní setkání „vespařů“ a účastní se ho kolem stovky motocyklistů. Od pátečního dopoledne se sjížděli majitelé italských skútrů v kempu u Divoké Šárky.

Vespaři nedají na svoje stroje dopustit. Důležitá je pro ně historie značky, prestiž a nadčasový design. Nic se ale prý nevyrovná zvuku na první pohled drobného motoru. V Česku se během léta sejdou ještě několikrát. Ti nejzapálenější se koncem srpna chystají na jeden z největších mezinárodních srazů do italského Terstu.

Setkání vespařů v Praze (zdroj: ČT24)