Dobrá zpráva ze zoo: Matka nešťastného Tatua je znovu březí

Praha - Nejmladší potomek pražského gorilího páru Kiburi nezůstane po pátečním uhynutí bratra Tatua možná dlouho sám. Matka Kijivu je opět březí. Současně zahrada dementovala zprávy, podle kterých měla být v očekávání ve Španělsku žijící dcera Kijivu Moja. Vycpaný Tatu se stane součástí výstavy v rekonstruovaném Národním muzeu.

„Abychom předešli dalším spekulacím, sdělujeme, že na rozdíl od Moji je znovu březí její matka, devatenáctiletá Kijivu. Předpokládáme, že porodit by mohla na sklonku tohoto roku,“ sdělil ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Pětiletý Tatu v pátek uhynul kvůli nešťastné hře s lany, do kterých si zamotal hlavu. Mrtvé zvíře bude součástí sbírek Národního muzea. „Stane se součástí výstavy Archa Noemova v Nové budově Národního muzea, která bude zahájena na začátku roku 2013, i nových plánovaných expozic zrekonstruované historické budovy. Jeho DNA a další údaje budou sloužit k vědeckým a vzdělávacím úkolům. Tatua tak čeká nový život. Ačkoli jde o událost tragickou, a tudíž neočekávanou, Národní muzeum na proces preparace zajistí finanční prostředky,“ oznámilo muzeum.

Preparace bude náročná. „Bude třeba opatrně stáhnout a konzervovat kůži a vypreparovat a očistit kostru. Zde může situaci komplikovat ještě neúplná osifikace (kostnatění) kostí mláděte. Pro vlastní preparát bude nutné vyrobit nebo zakoupit věrný model těla, na který se potom kůže namontuje. Celý proces bude trvat několik měsíců,“ uvedl k dalšímu Tatuovu osudu vedoucí Zoologického oddělení Národního muzea Jiří Moravec.