Zámek Ctěnice se v srpnu opět otevře veřejnosti

Ctěnice - Ctěnický zámek na okraji Prahy se v srpnu po roce opět otevře veřejnosti. Muzeum hlavního města tam vystaví unikátní sbírku pražských cechů. Za minulé správy, kterou prováděla Pražská informační služba, prodělával zámek 10 milionů ročně. Teď radní čekají hospodaření beze ztrát.

Ještě před rokem chtělo vedení Prahy zámek Ctěnice provozovaný Pražskou informační službou prodat. Jen 250 milionů totiž stála rekonstrukce a další miliony ročně pak provoz. Jenže soukromý sektor na nabídku nereagoval, a tak radní zámek nakonec před měsícem svěřili Muzeu hlavního města Prahy.

Muzeum mělo jen měsíc na to, aby areál postupně zpřístupnilo. „Od srpna bude přístupný jen park a na konci srpna chystáme první výstavu na zámku,“ uvedla ředitelka Muzea hl. m. Prahy Zuzana Strnadová. Jedny z prvních akcí, které se v zámeckém parku uskuteční už koncem léta, budou Dožínky a Jablkobraní. Ctěnice se mají stát multikulturním prostorem. V parku vyroste letní scéna, konat se tu budou sympozia uměleckých škol a výstavní prostor se nově otevře i ve špýcharu. Trvalá výstava pro Ctěnice se připravuje až na příští rok. 

S novým správcem se čeká i lepší hospodaření

Muzeum už pronajalo restauraci s hotelem a na rozdíl od bývalého správce Pražské informační služby v areálu zaměstná jen čtyři pracovníky, čímž výrazně sníží mzdové náklady. Radní doufají, že za dva roky město na provoz zámku nebude doplácet.

Luděk Jíra ze zámku Ctěnice (zdroj: ČT24)