Pardubičtí strážníci mají bez varování o měření rychlosti žně

Pardubice - Městská policie v Pardubicích začala na desítkách míst s pravidelným měřením už loni na podzim - jakmile jí odpadla povinnost označovat kontrolovaný úsek výstražnými cedulemi. Do té doby to v podstatě nezkoušela. Teď mají strážníci žně. Nepozorných šoférů jsou stovky.

Radary strážníků střídavě sledují v Pardubicích dvaašedesát vybraných úseků. Měří se u škol a přechodů i všude tam, kde to požadovaly městské obvody. S výstražnými tabulemi strážníci v Pardubicích neměřili vůbec. A právě na to řidiči často sázeli. Teď už policisté evidují stovky přestupků. „Celkově se dá předpokládat, že ročně máme příjem z pokut a z penále deset milionů korun. Tyto prostředky jsou použity na cokoliv, co je potřeba,“ říká náměstek primátorky Jiří Rozinek.

Čím víc je radar v ulicích vidět, tím častěji čelí strážnici nadávkám řidičů. Že by šlo hlavně o to, jak naplnit pokladnu města, odmítají. „Rozhodně měříme jenom proto, aby se víc chránily životy chodců a řidičů,“ tvrdí zástupce ředitele městské policie Pavel Čejka.

Ještě nedávno úředníci postihovali řidiče za používání aktivních antiradarů. Do boje s piráty se pustili jako jedni z prvních v republice. Novela zákona ale výrazně zmírnila tresty, a proto spolupráce s policií v této věci utichla. „Dá se říci, že dokazování by bylo finančně náročnější než to, co bychom mohli vymoct,“ vysvětluje Petr Kramář z pardubického magistrátu.

Usvědčující fotku nemusí pořídit pouze radary strážníků. Na frekventovaných silnicích namátkově měří i státní policisté. I tady peníze z pokut směřují do městského rozpočtu, pokud se tedy přestupek řeší ve správním řízení.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)