V Tavíkovicích to stále vře, obec má dva starosty

Tavíkovice - Velmi neobvyklé spory řeší obyvatelé v obci Tavíkovice na Znojemsku. Místní se už několik měsíců nemohou dohodnout, kdo bude obci vládnout. Vesnice má totiž dva starosty a oba jsou přesvědčeni, že právě jejich volba je legitimní. Napětí mezi lidmi z vedení obce roste. Anonymní výhrůžky, které se objevily před několika měsíci, nyní vystřídaly fyzické útoky.

Obec se sotva šesti sty obyvateli vedou zároveň dva starostové. Jeden oficiálně a jeden podle svého názoru. Do nezvyklé situace Tavíkovice dostaly vyhrocené spory mezi starostou a částí opozičních zastupitelů.

Ačkoliv větší část zastupitelů odvolala starostu Libora Kosoura (nez.) a na jeho post zvolila Janu Hovězovou (nez.), klid v obci nezavládl. Kosour totiž odmítá nově zvolenou starostku na úřad pustit a proti rozhodnutí zastupitelstva podává jednu stížnost za druhou. „Pan Kosour je starostou druhé volební období. První čtyři roky byly v pořádku, byl velmi šikovný, sehnal hodně dotací. Ale ve druhém období došlo ke změně, které nerozumíme, a starosta odmítl komunikovat s občany a také s částí zastupitelů. Na všechno, co jsme chtěli prosadit, řekl ne,“ zdůvodnila Kosourovo sesazení na jaře nová starostka obce Jana Hovězová.

Proto zastupitelé dnes již bývalého starostu na jednání 30. března odvolali a místo něj si zvolili Hovězovou. Kosourovi se ale rozhodnutí nelíbilo. Vypjatou situaci v obci muselo řešit i ministerstvo vnitra. Ačkoliv se Kosour odvolával na to, že zastupitelstvo není usnášeníschopné a nemohlo ho tudíž oficiálně odvolat, na výzvu ministerstva se zastupitelstvo sešlo, čímž byla potvrzena jeho funkčnost. Zároveň tím bylo potvrzeno sesazení Kosoura.

Bývalý starosta Tavíkovic ale neschvaluje ani rozhodnutí ministerstva. „Oni se postavili do role nějakého arbitra, který nám bude určovat, co je a co není správné,“ říká Kosour. Pracovníci ministerstva si stojí za svým a k nařčením Kosoura o protiprávnosti rozhodnutí se nechtějí vyjadřovat.

Boje pokračují dál. Došlo i na násilí

Napětí na obci trvá dál. Exstarosta totiž odmítá předat úřad. A tak, ačkoliv je Hovězová oficiálně od konce května starostkou Tavíkovic, na městském úřadě zatím do starostovského křesla neusedla. „Od 25. května jsem starostkou, ale pan Kosour odmítá stanovisko ministerstva uznat. Chce se obrátit na soud, což samozřejmě může, ale už jen jako řadový zastupitel,“ popsala situaci Hovězová.

Podle nové starostky učinila ona i další lidé z vedení obce několik pokusů úřad převzít. „Snažili jsme se s panem Kosourem spojit telefonicky i za ním zajít osobně. Telefony ale nezvedá a obecní úřad je poslední dva měsíce velmi často uzavřen,“ tvrdí Hovězová.

Na spory zastupitelů a vedení tak doplácí i běžní lidé, kteří kvůli uzavřenému úřadu nemohou platit poplatky, kdy potřebují, a obtížně získávají i různá potvrzení. Utichl také společenský a kulturní život v obci.

  • Jana Hovězová zdroj: ČT Brno
  • Libor Kosour zdroj: ČT Brno

Poslední setkání starostů skončilo dokonce násilím. Hovězová a někteří zastupitelé tvrdí, že při snaze o předání potřebných dokumentů Kosourovi použil bývalý starosta proti jednomu ze zastupitelů elektrický paralyzér. Kosour se brání s tím, že pouze reagoval na napadení nožem. „Přiběhl za mnou pan Illek, zastupitel, strkal mi nějaký papír a říkal, že mu teď do deseti minut předám funkci starosty. Najednou jsem zjistil, že pod tím papírem měl kapesní nůž,“ popsal svou verzi šarvátky Kosour. Co přesně se stalo, nyní zjišťuje znojemská policie.

Současná starostka se už se spojila s právníky a spolu se zastupiteli zvažuje podání žaloby. Například proto, že podle ní Kosour neoprávněně zadržuje obecní majetek. Kosour chce naopak podat stížnost na rozhodnutí ministerstva.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)