Důchodci, nejčastější oběti kapsářů

Praha - V centru hlavního města přibylo kapsářů. Praha 1 zaznamenala od začátku roku skoro dva tisíce případů. Během zátahů v posledních dvou týdnech se policistům podařilo pochytat patnáct pouličních zlodějů a v pátrání po dalších jim pomáhají záznamy z bezpečnostních kamer.

Sedmasedmdesátiletý muž si jde pro důchod na poštu u Malostranského náměstí. Zlodějky si ho vyhlédly předem na ulici. Počkají, až si vyzvedne peníze, a potom ho na chodbě okradou. „Jedna z žen se ve vestibulu pošty zastavila a v prázdném prostoru vytvořila frontu. Druhá se tak mohla na postiženého natlačit a odcizit mu peněženku,“ popisuje celou situaci mluvčí Policie ČR Praha Tomáš Hulan. 

Případ se stal na poště v Josefské ulici. Zlodějky si odnesly dva důchody, tedy dvacet tisíc korun. I když v minulých dvou letech počet kapesních krádeží v Praze 1 pomalu klesal, letos čísla znovu rostou. Od začátku roku je to skoro dva tisíce případů. „Většinou zde působí bulharské gangy, což jsou převážně ženy. Praha 1 je klasické lokalita, kde se vyskytuje hodně turistů. Ti tvoří až šedesát procent všech okradených,“ přiznává starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.  

Jeden z triků, který kapsáři používají, spočívá v tom, že v davu turistů zakryjí mapou batoh své oběti a nepozorovaně z něj vytahují peníze. Jindy si zloděj přisedne na lavičku ke spícímu a vykrade mu tašku. V boji s kapsáři pomáhá policistům hlavně městský kamerový systém. „Díky tomu jsou kriminalisté informováni bezprostředně po skutku. Záznam je pak využíván jako důkaz například při jednání u soudu,“ vysvětluje Tomáš Hulan. 

Právě díky kamerám pochytali při zátazích v minulých dvou týdnech policisté patnáct kapsářů. Jinak se ale daří vyřešit v průměru jen dvě a půl procenta kapesních krádeží.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)