Mlži a munice. Táborský Jordán odhaluje své tajnosti

Tábor – Táborský rybník Jordán, který v posledních měsících prochází procesem čištění a odbahňování, odkrývá nečekaná tajemství. Na dně nádrže, která prošla očistou naposledy v polovině 19. století, nalezli pyrotechnici nečekané množství munice, přírodovědci se pak podivují nad obrovskou kolonií mlžů, která ve vodách Jordánu žije. Na své si zřejmě přijdou i archeologové, kteří pravděpodobně objevili původní spodní výpusť rybníka.

Na březích vypuštěného Jordánu byly nelezeny granáty a čtyřiatřicet kilo pěchotní munice. Většinu staré munice odvezli, na místě ji museli zlikvidovat jen v několika případech. K tomu účelu byla v prostoru staveniště vybudována tzv. trhací jáma.

Odpuštění rybníka také ukázalo, že na jeho dně žije nejméně pět druhů mlžů a navíc v rekordním počtu. „Celkově se blížíme k sedmdesáti tisícům kusů,“ konstatoval Jiří Peterka z českobudějovického biologického centra Akademie věd. Škeble přírodovědci přestěhovali za novou hráz, kde voda zatím zůstane. Druhou polovinu nyní čeká výlov a pak odbahnění. Při výlovu chtějí rybáři použít elektrický proud; ryby omráčí a přesunou do řeky Lužnice.

Hladina Jordánu již zřejmě také klesla pod původní spodní výpusť, kterou se rybník vypouštěl naposledy v roce 1830. O její existenci se přitom původně pochybovalo. Zda se ale skutečně o výpusť jedná, musí teprve prověřit archeologové.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)