Kraje mohou kvůli ROP Severozápad přijít o miliardy

Ústí nad Labem – Miliardy korun, které měly české regiony získat z evropských fondů, nakonec nepřijdou, obává se bývalý vysoký úředník ROP Severozápad a ústecký krajský předseda KDU-ČSL Leo Steiner. Brusel podle něj zřejmě seškrtá dotace kvůli jejich problematickému rozdělování. Podle serveru Aktuálně.cz je už o výši postihu rozhodnuto, regiony přijdou o 3,3 miliardy korun. Server se odvolal na nejmenovaný bruselský zdroj. Stejné informace jako Aktuálně.cz má i ministerstvo financí. Místo sedmi operačních programů by mohl být do budoucna pouze jeden centrální pro celou republiku.

Leo Steiner oznámil, že Evropská unie patrně seškrtá dotace, které měly prostřednictvím ROP Severozápad zamířit do dvou krajů. Jeho názor potvrzuje i server Aktuálně, který zmiňuje konkrétní výši postihů. Projekty budou kráceny dvěma způsoby. Evropská komise navrhla korekci ve výši deseti procent vztahující se na projekty vybrané do 1. září 2012. Druhá korekce ve výši 12,5 procenta se vztahuje na prostředky, které už byly vyplaceny. V případech, kdy jsou splněny obě podmínky, se korekce sčítají.

Ztráty kvůli problémům s ROP už nyní pociťuje Ústecký kraj. Podle vedení regionu je ale důvod docela jiný. Kvůli kontrolám projektů stojí jejich financování. Krajští představitelé tvrdí, že zdržení měsíčně stojí milion korun, a chtějí se soudit s údajným viníkem ztrát.

„Buď na tuto korekci ROP Severozápad přistoupí a přijme opatření, která zabrání vzniku obdobných nesrovnalostí do budoucna, nebo bude program stát a dál bude probíhat dohadování mezi řídícím orgánem a Evropskou komisí,“ uvedl ve Studiu ČT24 náměstek ministra financí Miroslav Matej.

Steiner: Úředníci chtěli ovlivnit auditory

Podle Steinera je základem bruselského rozhodnutí audit ministerstva financí, který zpracovala firma Deloitte Advisory. Vedení Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad označilo audit za špatně provedený. Leo Steiner, který na úřadu krátce působil jako ředitel odboru, si to ale nemyslí. Souhlasí s auditory, že hodnocení projektů při rozdělování dotací je  netransparentní, používá neobjektivní kritéria a příliš nezohledňuje hospodárnost akce. Navíc mají velmi významné slovo krajští politici, kteří současně o dotace žádají. Na úřadu proto bují klientelismus či korupce, tvrdí Steiner. „Byl jsem i u toho, když se diskutovalo, že by bylo dobré Deloitte oslovit a nějak ovlivnit,“ prohlásil.

Poprvé vystoupil Leo Steiner v květnu, kritizoval celý systém Regionálních operačních programů. Kvůli dění na dotačním úřadu ROP Severozápad potom podal trestní oznámení. Oznámil, že bylo předem dohodnuto rozdělení peněz mezi oba kraje v poměru 35 procent pro Karlovarský a 65 procent pro Ústecký kraj a že se rozhodovalo o projektech ještě předtím, než byly vypsány výzvy k podávání žádostí.

Podle Steinera průběh policejního vyšetřování potvrzuje jeho kritiku způsobu rozdělování evropských dotací. „Dává to nejenom mně jistotu, že se pravda projeví a zodpovědní za tento stav budou vedeni k odpovědnosti,“ řekl Steiner.

Peněžní kohout zůstává uzavřen, kraj tratí miliony

O finančních ztrátách hovoří také samotné vedení Ústeckého kraje, nepřímo z nich však viní Steinera. Kraj má pozastavené dotace na pět projektů, celkem na 523 milionů korun. Podle hejtmanky Jany Vaňhové tak není možné splácet úvěry, ale je nutné platit bankám úroky. Úřad proto měsíčně přichází asi o milion korun. „Budeme se zabývat tím, kdo nese za tento stav zodpovědnost a zda budeme moci vzniklou škodu po viníkovi vymáhat,“ uvedla hejtmanka Vaňhová.

Regionální operační program Severozápad zprostředkovává evropské peníze v Ústeckém a Karlovarském kraji. Je v něm zhruba 19 miliard korun, z toho 16 miliard korun už dotační úřad rozdělil. Rozdělování dotací bylo terčem kritiky už dřív, největší problémy ale začaly loni v březnu zatčením tehdejšího ředitele Petra Kušnierze. Ten byl letos v červenci nepravomocně odsouzen na 7,5 roku do vězení za přijímání úplatků při rozdělování dotací, podle soudu si se skupinou kamarádů začal říkat o desetiprocentní provize z minimálně tří projektů. Kušnierz je nyní znovu ve vazbě kvůli podezření z dalších machinací s dotacemi.

Do voleb Steiner nepůjde

Steiner chtěl v nadcházejících krajských volbách kandidovat za hnutí PRO kraj vedené do voleb bývalým poslancem za Stranu zelených Přemyslem Rabasem. Sdružení se velmi hlasitě vymezuje proti současnému vedení Ústeckého kraje. Nakonec si ale kandidaturu rozmyslel, aby jeho vystoupení proti praktikám v dotačním programu nemohlo být považováno za předvolební boj.