Pacienti na Pardubicku mohou hodnotit kvalitu nemocnic

Pardubice - Pomocí připravených jednotných dotazníků mohou pacienti v Pardubickém kraji hodnotit kvalitu nemocnic. Dotazníky mají umožnit lepší srovnání všech krajských zařízení. Případné stížnosti by pak měly posloužit při nápravě. Výsledky mají být veřejné.

Pacienti mají na výběr - jednoduché papírové dotazníky, anebo formulář na internetu. Výhrady k poskytované péči mohou vyplnit anonymně. „Občas si pacienti svoje názory nechávají pro sebe, nebo je sdělují pouze svým známým, tady teď mají možnost vše nám sdělit,“ řekl mluvčí Pardubické krajské nemocnice Dušan Korel. A nejde jen o chování doktorů a sester. Námitky se mohou týkat i čistoty a kvality pokojů nebo podávaných jídel. „Když nám vyplní dotazník, tak aby měli jistotu, že to nečteme, tak jim to zalepíme do obálky,“ uvedla Jiřina Špelinová, vrchní sestra kardiologického oddělení, PKN.

Například na oddělení traumatologie Chrudimské nemocnice si pacienti mohou dotazníky vyzvednout přímo na chodbě a vyplněné je pak vhodit do označené schránky. „Třicet procent se nám určitě pod vyplněné dotazníky podepisuje a píšou nám jak pochvaly, tak to, co by chtěli vylepšit,“ uvedla Martina Vacková, vrchní sestra a manažerka kvality, Chrudimská nemocnice.

Zatímco dosud si krajské nemocnice dělaly vlastní průzkumy, nové dotazníky jsou pro všechny jednotné. „Rozhodně si myslím, že to nebude sloužit jenom do šuplíku, ale že z toho vyvodíme konkrétní závěry,“ říká Martin Netolický, radní Pardubického kraje pro zdravotnictví. Dotazníky přijaté do 20. srpna čeká vyhodnocení. S analýzou odpovědí pomáhá pardubická univerzita.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)