Hradec Králové neuspěl při převzetí kina Centrál

Hradec Králové - Královéhradecká radnice dnes neuspěla při převzetí kina Centrál od sdružení Pro-Centrál. Zadlužené sdružení projekce v kině ukončilo v polovině července, ke konci měsíce mělo výpověď z prostor. Sdružení tvrdí, že výpověď podaná městem je nesmyslná, město naopak tvrdí, že se ze strany sdružení jedná o obstrukce.

Leoš Kučera ze sdružení Pro-Centrál řekl, že výpověď, kterou město sdružení podalo, je hloupá a nesmyslná. „Podle smlouvy jsme povinni předat prostory i majetek, ale na část techniky je již předběžné opatření, které nám zakazuje s touto technikou jakkoliv manipulovat,“ zdůvodnil Kučera, proč neumožnil úřednicím města převzít kino. Sdružení také podalo odpor z výpovědi nájemní smlouvy a připravuje podklady pro návrh na insolvenci. „Věřím, že to stihneme do pondělí. Další kroky bude řešit insolvenční správce,“ řekl Kučera.

Mluvčí radnice Magdaléna Vlčková uvedla, že sdružení od dnešního dne užívá prostory kina neoprávněně a město považuje jeho kroky za obstrukci. „I nadále připravujeme kroky, aby kino mohl co nejdříve převzít nový nájemce,“ řekla Vlčková. Radnice tvrdí, že se snažila od prvopočátku zjištění problémů provozovateli kina pomoci. „Leoš Kučera však vstřícné nabídky nevyužil a celá záležitost se citelně zkomplikovala. Není zcela jasné, z jakých důvodů setrvává provozovatel v kině, neboť to každým dnem prohlubuje finanční ztrátu sdružení a prostor už neslouží svému účelu,“ uvedl hradecký primátor Zdeněk Fink.

Hradecká radnice plánovala, že sdružení Pro-Centrál dá jako odstupné 2,58 milionu korun na vyrovnání s věřiteli. Za odstupné mělo město získat promítací techniku, kterou si sdružení předtím pořídilo z dotací města. Toto řešení však padlo, protože dluhy sdružení jsou téměř 3,4 milionu korun a městské peníze na jejich úhradu nestačí.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Leoš Kučera, který byl až do loňského října náměstkem hradeckého primátora, na svůj post rezignoval poté, co se dluhy sdružení, které vedl, dostaly na veřejnost, a vrátil se do kina, aby se jej pokusil zachránit.

Loni kino Centrál navštívilo 61 933 diváků, což v porovnání klasických kin v Česku, tedy bez multiplexů, znamenalo třetí nejvyšší návštěvnost. Více diváků měla jen pražská kina Světozor a Lucerna.