Dvořák: Praha oloupila DPP o 4 miliardy a žene ho do krachu

Praha – Pražský magistrát ve snaze udržet vyrovnaný rozpočet žene vlastní dopravní podnik do záhuby. V Interview ČT24 to uvedl někdejší ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák s tím, že v insolvenci se DPP ocitne nejpozději na podzim. Za blížícím se krachem řízení pražské MHD stojí podle Dvořáka nevýhodná smlouva pro letošní rok, kterou si pražská radnice vynutila na managementu pražské dopravy, a DPP tak připravila o čtyři miliardy korun.

K podpisu smlouvy mezi dopravním podnikem a magistrátem došlo podle Dvořákova vyjádření čtrnáct dní poté, co počátkem loňského prosince opustil post generálního ředitele DPP. Podnik v tu dobu vedl Jaroslav Stůj. Dvořák přitom zároveň podotknul, že k podpisu magistrát neúspěšně přemlouval už jeho management.

„Mluvím o lidech, kteří mají na starosti rozpočet a finance města. Přinutili DPP a jeho manažery podepsat smlouvu, která přináší dopravnímu podniku minus čtyři miliardy oproti schválené kalkulaci,“ konstatoval v Interview ČT24. Sám ovšem dohodu, jež podle jeho slov „oloupila“ DPP o čtyři miliardy korun, odmítl podepsat, protože její přijetí by podle vypracovaných analýz DPP zničilo.

„V okamžiku, kdy je tato smlouva podepsaná, tak vzhledem k uzavřeným závazkům dopravního podniku jednoznačně vyplývá, že v horizontu několika měsíců bude dopravní podnik v insolvenci,“ varoval někdejší ředitel dopravy v české metropoli. „Podnik se už reálně dostává do obrovských platebních potíží a nebude schopen splácet své závazky.“ V insolvenci se dopravní podnik podle Dvořáka ocitne na podzim.

Důvod? Image dobrých hospodářů a laciný prodej, soudí Dvořák

Oslabení rozpočtu dopravního podniku přitom bylo podle Dvořáka zcela účelové. „Vedení města tím zkresluje reálný stav hospodaření města. V okamžiku, kdy nešetříte a neděláte žádné rozumné finanční operace a jenom potřebujete vykázat, že je rozpočet města vyrovnaný, není nic snazšího než přinutit povolný management dopravního podniku, aby podepsal smlouvu, kterou se připraví o čtyři miliardy,“ obvinil Dvořák pražský magistrát. „Díky tomu bude bilance města vyrovnaná a politici se můžou kasat, že mají vyrovnaný rozpočet.“

Za vlastní cíl ovšem Dvořák považuje prodej pražské dopravy. „Myslím, že zájmové skupiny kolem primátora chtějí již letos DPP dostat finančně do kolen. Následně říct, že za to může Dvořák. A poté podnik pod cenou a časovým tlakem prodat,“ uvedl Dvořák pro deník E15.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)