Most v Ronově nad Sázavou se rozpadá, opravu brzdí neshody

Ronov nad Sázavou - Vzácný středověký most v Ronově nad Sázavou patřící v Česku k deseti nejstarším se pomalu rozpadá. Úředníci se nemohou dohodnout, jak má oprava této kulturní památky ze 16. století probíhat, a tak most řadu měsíců zbytečně dál chátrá.

„Vlivem bouřek a všech dalších dešťů dochází k postupné destrukci našeho mostu,“ říká Martin Kamarád, místostarosta Přibyslavi. Po mostě, který byl pro místní jedinou spojnicí s hlavním tahem na Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou, mohou lidé už jen chodit. Přístup úředníků a jejich neshody jim vadí.

Havlíčkobrodský stavební úřad teď rozhodl, že Přibyslav musí okamžitě zajistit most proti další destrukci. „S tím, že jsme jim uložili do 15. 8. předložit dokumentaci zabezpečovacích prací a vlastní provedení do 30. 8.,“ řekl Zdeněk Paukeje, vedoucí stavebního odboru, Havlíčkův Brod. „Musí dojít k odkopání zásypu a umístění výdřevy, aby ten most byl zajištěn proti následnému poškození,“ dodal místostarosta Přibyslavi.

  • Rozpadající se most zdroj: ČT24
  • Varianty opravy mostu zdroj: ČT24

Do tří měsíců musí Přibyslav na vlastní náklady provést zabezpečovací práce k zajištění stability mostu. Náklady odhadují na statisíce. Nejdůležitější rozhodnutí, jak se most bude opravovat, ale ještě nepadlo. Památkáři chtějí použít jen přírodní materiály, Přibyslav chce zvýšit nosnost mostu a navrhuje uvnitř mostu železobetonové vzpruhy. Spor teď musí rozhodnout Kraj Vysočina.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)