Lanovka na Sněžku je definitivně pryč

Pec pod Sněžkou - Unikátní sedačková lanovka na Sněžku dnes z nejvyšší české hory definitivně zmizela. Dělníci na horním úseku rozebrali podpěrné sloupy a vrtulník je snesl do údolí. Zdejší lanovka byla nejstarší v Česku. Turisty vozila od roku 1949.

Osm hodin ráno - dělníci uvazují 63 let staré ocelové podpěry pod vrtulník a ten je odnáší pryč. Horní úsek lanovky z Růžové hory na Sněžku se zastavil už 13. května. Kvůli ochraně přírody ale vrtulník mohl vzlétnout až dnes. Všech 23 sloupů, které podpíraly nejstarší českou lanovku, zmizelo během necelých tří hodin. Dva poputují do muzea, zbytek skončí ve šrotu.

Lanovka sloužila čtyřikrát déle, než původně projektanti předpokládali. Celkem vyvezla na vrchol Sněžky přes sedm milionů lidí. Nová lanovka začne jezdit na Sněžku na jaře 2014.

„Budou to čtyřmístné kabinky, takže hlavně ve špatném počasí to bude pohodlnější. Kapacita zůstane zachovaná, bude to stále 250 osob za hodinu,“ uvedl technik lanové dráhy Jiří Brož. Spodní část lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu ale zatím ještě zůstává v provozu. Turisty bude vozit až do 2. září.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)