Varhany Jeruzalémské synagogy opět hrají

Praha - V pražské Jeruzalémské synagoze zazněly po čtyřiceti letech varhany. Peníze na částečnou rekonstrukci se sháněly několik let, ačkoliv se jednalo jen zhruba o čtvrt milionu. Opravený nástroj z počátku dvacátého století si v rámci večerní komentované prohlídky přišlo poslechnout na sto dvacet lidí.

Varhany v Jeruzalémské synagoze umlkly v šedesátých letech, kdy se přecházelo na jiné elektrické napětí. Původní motor, který poháněl čerpadlo vzduchu, tak byl najednou nepoužitelný a provizorní na tak velký nástroj nestačil. Varhany navíc poškodilo i sucho. „Dvě věci se musely pořídit. Zaprvé pořádné silné čerpadlo, které je čtyřnásobně silnější, než tady bylo původně, a je tady i klimatizátor, který udržuje stabilní vlhkost vzduchu kolem padesáti procent,“ konstatuje varhaník Václav Petera. 

Na opravu varhan byla vyhlášena veřejná sbírka roce 2007 a na benefičním koncertě tehdy zazpívala i Lucie Bílá. Do financování se zapojila i Židovská obec a svými dary přispěli i její jednotliví členové.

Václav Petera, varhaník:

„Není obvyklé, aby v synagogách byly varhany. To je celé hnutí, které vzniklo v 19. století v Německu. Bylo to vlastně přiblížení se otevírající společnosti židovské. Tehdy vlastně docházelo k zrovnoprávnění židovské komunity se společností.“

Židovská obec chce každý měsíc v synagoze uspořádat jeden až dva koncerty. Varhany budou hrát i před šábesovými bohoslužbami. Kdo se kromě poslechu hudby chce dozvědět i něco o historii synagogy, může přijít na prohlídku. Večerní komentované prohlídky s hudební předehrou budou do konce turistické sezóny už jen dvě - 5. září a 3. října. Koncem října se Jeruzalémská synagoga až do jara uzavře, není totiž vytápěná.

Reportáž Markéty Černé (zdroj: ČT24)
Vydáno pod