Lávka za 14 milionů, karlovarští zastupitelé projekt kritizují

Karlovy Vary - Novou lávku pro pěší u karlovarské sportovní arény tvrdě kritizují někteří zastupitelé města. Stavba za více než 14 milionů korun je podle nich drahá. S tím souhlasí i radní. Tvrdí ale, že práce už zastavit nemohli, protože by město přišlo o dotace. Podle zástupců stavební firmy lávku zdražily terénní úpravy.

Sto dvacet metrů dlouhá betonová lávka od autobusové zastávky má ulehčit a zajistit bezpečný přístup návštěvníkům karlovarské arény a nového bazénu. „Lávka je součástí celého projektu, tedy výstavby krytého bazénu, lávky a parkoviště a částka na ní je 14 milionů,“ uvedla Michaela Mičudová, mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary.

Měla původně vést až na parkoviště přes řeku Ohře, město se ale nedohodlo s majitelem pozemku. Podle některých zastupitelů tak lávka postrádá smysl a je předražená. „Podle mého názoru nebude využita, jsou to akorát vyhozené peníze,“ uvedl Otmar Homolka, zastupitel města Karlovy Vary. „Lávka jako taková sama o sobě je pro bezpečnost občanů dobře, ale navazuje na prokletí karlovarské losovačky a předražené multifunkční haly,“ uvedl Jiří Kotek, zastupitel města Karlovy Vary.

Reportáž Marka Štětiny od KV arény (zdroj: ČT24)

Česká televize oslovila i nezávislé stavební experty. Ti však cenu nechtěli veřejně komentovat, dokud se podrobně neseznámí s projektem. Podle prvních odhadů ale i oni tvrdí, že cena je vysoká. To přiznává i náměstek primátora. Podle něj tendr na stavbu vypsalo bývalé vedení města a zrušit ho už nebylo možné. „Vysoká cena to zajisté určitě je, ale pravidla jsou nastavena tak, že bychom museli vrátit dotace na uskutečněné stavby v řádu stamilionů, takže nám v danou chvíli nezbylo nic než projekt akceptovat,“ uvedl Jaroslav Růžička, náměstek karlovarského primátora.

„Trošku to prodražuje poměrně složité založení, protože je to založené na břehu řeky, ještě ke všemu to je do oblouku,“ řekl František Polák, mluvčí Metrostavu. Neúměrně dlouhá připadá řidičům i samotná stavba lávky. Dopravu u KV arény komplikuje už tři měsíce. Termín dokončení lávky je v plánu 20. srpna.