Ostravští Romové protestovali proti vystěhování před radnicí

Ostrava – Situace v ostravském ghettu v Přednádraží se vyhrotila. Už šest dní jim neteče pitná voda z kohoutku a obyvatelé, převážně Romové, si pro ni musí chodit k cisterně. Proto asi padesátka z nich protestovala přímo na radnici obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde jednali s místostarostou Tomášem Kuřcem.

V domech žije asi 200 lidí. Budovy patří firmě Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila, který je koupil před dvěma lety a chtěl postupně opravit. Zjistil ale, že to nejde kvůli porouchané kanalizaci. „Sklepy kvůli tomu jsou zatopené. Splašky se záchody tlačí až do prvního patra,“ řekl Roztočil.

Kvůli hygienickým nedostatkům byla v ghettu před rokem epidemie žloutenky. Kanalizaci nikdo neopravoval, protože nebylo jasné, komu vlastně patří. Podle Roztočila je vlastníkem město. Mluvčí magistrátu Michal Bayer ale uvedl, že kanalizaci v oblasti vlastní tři subjekty: město Ostrava, Ostravské opravny a strojírny a společnost Domy Přednádraží.

Ostravské ghetto Přednádraží
Zdroj: ČT24

Opatření k odstranění závad na kanalizaci určí podle Bayera vlastníkům odbor ochrany životního prostředí magistrátu, který s vlastníky zahájil koncem června správní řízení. Zda odbor vydá rozhodnutí do zákonem stanovených 90 dnů, ale není jasné. „Jedno ze správních řízení (se společností Ostravské opravny a strojírny) bylo přerušeno, neboť společnost podala určovací žalobu,“ uvedl Bayer.

Společnost Ostravské vodárny a kanalizace navíc minulý týden v ghettu kvůli nezaplacené faktuře odpojila vodu. Roztočil řekl, že vodárny už déle se zaplacením nepočkaly. Jemu zase dluží část nájemníků. Voda však neteče nikomu z obyvatel ghetta - bez rozdílu, zda dluhy mají, nebo ne. Majitel jim zajistil zásobování cisternou.

Mluvčí obvodu Pondělíčková řekla, že radnice řeší problémy individuálně s jednotlivými rodinami a snaží se jim sehnat náhradní bydlení v ubytovnách. „Ze 44 rodin, které tam bydlí, jsou v 36 rodinách děti. Celkem 15 rodin už podepsalo smlouvy, přestěhují se do nové ubytovny v Cihelní ulici,“ řekla Pondělíčková. Podle Roztočila ale řada lidí stěhování odmítá a byty nechtějí vyklidit, i když jim skončily nájemní smlouvy. „Chci, ať se vystěhují neplatiči. Podal jsem trestní oznámení na policii,“ řekl podnikatel.