První lyžařská lanovka na východě Krušných hor je v Klínech

Klíny (Mostecko) – První krušnohorská lyžařská lanovka na východ od Klínovce a teprve třetí lanová dráha v celém Ústeckém kraji vznikla v Klínech na Mostecku. Lyžařské centrum orientované zejména na rodiny s dětmi se letos v létě výrazně rozšiřuje. S lanovkou předběhlo i větší krušnohorské skiareály Bouřňák a Telnice.

Klínská lanovka od Doppelmayru s neodpojitelnými čtyřmístnými sedačkami patří s šikmou délkou 620 metrů k nejkratším v Česku. Přestavěná sjezdovka, na kterou bude možné z lanovky vyjet, je už delší, lyžaři po ní překonají 750 metrů. Lyžařské středisko staví také umělé osvětlení pro sjezdovku, aby bylo možné využívat ji i v noci, a systém umělého zasněžování. I se stavbou sportovní haly vyjdou úpravy na víc než 80 milionů korun, řekl provozovatel střediska Josef Dlouhý.

Lanovka na Klínech se již pohnula, zatím však bez sedaček. „Jen naprázdno a na dieselový pohon, aby se protočilo lano,“ řekl Josef Dlouhý. Oživování dráhy má začít za měsíc. „Technologie je kompletní, boudy obsluhy a záchranné sítě stojí a lano je už taky natažené,“ shrnul provozovatel.

Klínská lanovka je v Ústeckém kraji třetí po historické sedačkové lanovce na Komáří vížku z roku 1952 a kabinové lanovce na Větruši v krajském městě, která je v provozu třetím rokem. Jako první je ale součástí lyžařského střediska a je zasvěcena výhradně lyžování. Že jsou lanovky a rozšířování areálů magnetem na návštěvníky, naznačila minulá sezona. Největší krušnohorské lyžařské centrum na Klínovci otevřelo novou čtyřsedačkovou lanovku a na jeho svahy mířili lyžaři zdaleka. Naopak střediska ve východní části Krušných hor, kde dosud lyžařské lanovky nebyly, si stěžovala na výrazný propad návštěvnosti.