Žalobkyně zastavila stíhání Lajtocha i dalších členů vedení města

Olomouc - Olomoucká státní zástupkyně zastavila trestní stíhání přerovského primátora a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD). Před soudem neskončí ani zbývajících pět obviněných v přerovské korupční kauze. Státní zástupkyně Marie Kodytková řekla, že trestný čin nespáchali. Policie původně obvinila 11 bývalých radních a dva tamní úředníky z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podezření se týkalo dvou veřejných zakázek na rekonstrukci zimního stadionu a stavbu domova důchodců.

Žalobkyně trestní stíhání všech obviněných zastavila již letos v lednu. Případ šesti obviněných jí však vrátilo po přezkumu Nejvyšší státní zastupitelství. Státní zástupkyně pak kauzu předala protikorupční policii k doplnění dokazování, ta na konci července znovu navrhla šestici mužů obžalovat. Všichni obvinění vinu popírali. „Trestní stíhání jsem zastavila, protože skutek, pro který bylo trestní stíhání vedeno, není trestným činem a není důvod k jinému postupu,“ uvedla Kodytková. Doplnila, že nejvyšší státní zástupce má opět právo rozhodnutí přezkoumat.

Zastavení stíhání se kromě Lajtocha týká i jeho prvního náměstka Jiřího Kulíška (ODS), radního Václava Zatloukala (ČSSD) a Jaroslava Čermáka (ODS) a úředníků z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavla Galy a Jiřího Raby.

„Velmi mě to těší a doufám, že konečně ta štvavá a nepříjemná kampaň skončí. Domnívám se, že byla cílená i v souvislosti s blížícími se volbami a mohla někomu posloužit k diskreditaci politických protivníků,“ komentoval rozhodnutí Lajtoch.

Primátora vinila policie z toho, že mu firma Přerovská stavební, která se na veřejné zakázce podílela, stavěla soukromý bazén. Částka v hodnotě 278 292 korun přitom nebyla uhrazena a podle policistů firma peníze ani nevymáhala. Výstavbu bazénu od této firmy Lajtoch zatajil v čestném prohlášení o majetku za rok 2008. Údaje doplnil až v době, kdy se o věc začali zajímat policisté.

U radního Zatloukala se podle policistů stejná firma podílela na stavbě rodinného domu ve Vinarech bez uzavření řádné smlouvy o dílo. Fakturu na 3,1 milionu korun uhradil pouze částečně ve dvou splátkách do výše 790 000 korun. Poté, co tyto skutečnosti vyšly najevo při policejním prověřování, snažil se vyřadit fakturu z účetnictví společnosti Přerovská stavební a nahradit fakturou novou na částku nižší, kterou skutečně zaplatil, stojí v usnesení o zahájení stíhání. Kulíškovi policisté vyčítají neformální osobní vztahy se zástupci stavební firmy, radní Čermák měl se společností obchodní vztahy. Jeho bezpečnostní firma zajišťovala ostrahu staveniště domova důchodců.

Rozhovor s redaktorkou HN Marií Valáškovou (zdroj: ČT24)