V Horním Slavkově zazdívají neplatičům dveře do bytu

Sokolov - Neplatiči nájemného přidělávají starosti městům na západě Čech. Třeba v hornoslavkovské ulici Dolní Příkopy platily v řádném termínu nájemné dvě rodiny ze čtyřiadvaceti. Největší dlužníky radnice vystěhovala, do bytů se ale vrátili, nebo se do nich nastěhoval někdo jiný bez povolení města. Radní proto nechali byty zazdít. Dluhy neplatičů vůči městům v Karlovarském kraji dosahují desítek milionů korun. Radnice proto přitvrzují.

„Když jsme tyto byty zazdili, platební morálka se vylepšila nejméně o 80 procent. Všichni začali platit, nebo s námi uzavřeli dohodu o uznání dluhu,“ řekla pro ČT starostka Jana Vildumetzová (ODS). Obyvatelé, kteří žijí v domech pro sociálně slabší, jsou postupem radnice pobouřeni. Nemají práci, a tudíž z čeho platit. Úředníci spočítali, že neplatiči nájemného dluží radnici 10 milionů korun.

Obdobný problém trápí Ostrov nad Ohří i Chodov. Starosta Sokolova Zdeněk Berka (ČSSD) spočítal, že v průměru vychází na každý městský byt dluh 24 tisíc korun. Peníze, které právní kancelář obtížně vymáhá, by přitom radnice potřebovala na rozvoj a opravy města. Starostové v boji proti neplatičům přitvrzují. Většinou po třech upomínkách už následují žaloby na vyklizení bytu. Zbavit se neplatičů přesto trvá radnicím až půl roku. Tak razantní postup, jako je zazdívání bytů v Horním Slavkově, ale zatím žádné z okolních měst nechystá.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)