Prodávat na Karlově mostě už není tak výnosné

Praha - Umělci prodávající na pražském Karlově mostě už nevydělávají tolik jako v minulosti. Turistů sice přibývá, ale ochota utrácet za pouliční kumšt je mizivá. V lepším případě se o cenách smlouvá a v horším návštěvníci prodejce bez zájmu míjejí.

Branami Karlova mostu v létě proudí na čtyřicet tisíc lidí denně. Portrétisti a karikaturisti sice mají zájemců dost, ti je ale nutí k čím dál nižším cenám. Výtvarníci si tak podle mluvčího Sdružení výtvarníků Karlova mostu Romana Kotrče hledají i druhé zaměstnání. A zatímco ubývá například stojanů s fotografiemi, přibývá šperkařů.

Aby mohli umělci na Karlově mostě prodávat, kreslit nebo hrát, musí si za to zaplatit. A to tři sta padesát korun za jeden metr čtvereční na jeden den. Míst na mostě dlouhém přes půl kilometru je celkem sto deset. Umělci si z nich rozeberou asi tři čtvrtiny. Rozbalit stánek si tady ale úplně každý nemůže. Procházejí výběrovým řízením, kde zasedá komise. Pro výtvarníky je sedmičlenná, pro hudebníky tříčlenná, popisuje Kotrč. Za vybrané peníze pak Asociace výtvarníků Karlova mostu platí například opravu soch, celkem už za jedenáct milionů korun.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)