Český ráj ukrývá tisíce vzácných skalních nápisů

Turnov - Archeologové v Českém ráji v těchto dnech dokumentují historické nápisy ve skalních městech. Nápisů nebo rytin jsou ve skalních městech statisíce. Řada z nich je stará stovky let a některé pocházejí až ze středověku. Výzkum probíhá několik týdnů a spolu s odborníky se na něm v létě podílejí i studenti a dobrovolníci.

V posledních staletích nechávají nápisy v pískovci turisté. Ty starší a vzácnější ale zůstaly po lidech, kteří před stovkami let těžili kámen. „Nejsou to jen nápisy, jsou to i další prvky historické krajiny. Ty nejstarší můžeme datovat od vrcholného středověku, ty nejmladší samozřejmě jdou až po 20. století,“ uvedl Petr Jenč, vedoucí archeologického výzkumu, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. „Dokumentujeme to jak fotograficky, tak kresebně, případně se zaměřujeme i na prostředí, ve kterém se ta rytina nachází,“ uvedl archeolog Vladimír Peša, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. 

V pískovci jsou různé profesní nebo hraniční značky. Z jazyků kromě češtiny i latina a francouzština. Občas, třeba v Klokočských skalách, i hebrejština. „Starých hebrejských nápisů nemáme v pískovcové krajině příliš mnoho. Tato lokalita je nejbohatší nám známou. Je tu soubor jmen z 18. století,“ dodal Jenč. Výjimečně skály vydají i velkou vzácnost. Jako před dvěma lety rytinu zbrojnoše v jedné ze zřícenin. V českém prostředí jde o naprostý unikát.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)