Další pokuta pro Liberec: 18 milionů za Uran

Liberec - Osmnáctimilionovou pokutu dostalo město Liberec od Úřadu pro věci zastupování státu ve věcech majetkových. Podle úřadu Liberec pochybil tím, že dal do zástavy kancelářskou budovu bývalého Uranu a tím porušil jedno ustanovení smlouvy o bezúplatném převodu ze státu na město.

„Zaplatit ji máme ve třech šestimilionových ročních splátkách,“ řekl ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). Výše pokuty se podle něj odvíjí z odhadní ceny budovy. Na radnici se zatím nerozhodli, zda pokutu zaplatí, nebo se budou soudit. „Probírat to budeme na čtvrtečním mimořádném zastupitelstvu,“ konstatoval Šolc.

Několikapatrovou budovu Uranu získal Liberec bezúplatně od státu před sedmi lety. Zavázal se tehdy, že 20 let bude budova sloužit jen pro výkon státní správy. Nesměl ji ani částečně pronajmout neziskovým organizacím, jak tehdy zamýšlel.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ve smlouvě je podle Šolce také ustanovení, že budovu nesmí dát do zástavy. To magistrát porušil před dvěma lety, když vydával dluhopisy za dvě miliardy. „Aby mohlo město před dvěma lety nemovitosti zastavit, potřebovalo souhlas ministerstva financí, které je nadřízeným orgánem úřadu pro věci zastupování státu ve věcech majetkových,“ upozornil Šolc. Tehdejší primátor Liberce Jiří Kittner tvrdí, že o podmínce nezastavovat převedený majetek nevěděl. Sankci hodnotí jako příliš tvrdou.

Město tehdy souhlas od ministerstva financí, které o plánu vydání dluhopisů i o zastavení majetku vědělo, dostat mělo. Šolc se ale obává, že ani to Liberci ve sporu se státem nepomůže. Ministerstvo navíc odmítá, že by se zástavou této konkrétní budovy souhlasilo. Hodnotilo prý jen finanční kondici města. Případné soudní líčení však nemá odkladný účinek, město proto letošní splátku, tedy šest milionů korun, stoprocentně bude muset zaplatit.