Tréninková kavárna klientům prospívá a hosty těší

Jaroměřice nad Rokytnou – Kavárna zaměstnávající lidi s postižením z třebíčského stacionáře funguje v Jaroměřicích nad Rokytnou už rok. Původně začala fungovat jen zkušebně, projekt se ale potkal s úspěchem a bude pokračovat i v dalších letech. Trvalou práci tady najde šestice pracovníků z Třebíčska.

Během roku si práci v kavárně postupně vyzkoušelo dvacet klientů třebíčského stacionáře Barevný svět. Za práci dostávají výplatu, pro některé z nich jde třeba i v 50 letech o první vydělané peníze. „Některým dělá problém přímý kontakt s hostem, ale tréninkem se to dá zlepšit,“ řekla jedna z asistentek obsluhy Irena Komárková. Ne pro všechny klienty stacionáře se ale práce v kavárně hodí, další z nich se třeba podílejí na výrobě dárkových předmětů, které pak v kavárně zákazníkům nabízejí.

A hosté kavárny pracovníky chválí. O kavárnu v areálu jaroměřického zámku je velký zájem nejen v turistické sezoně. Zvykli si sem chodit i místní lidi. Letos kvůli tomu museli provozovatelé rozšířit i kapacitu venkovní zahrádky.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)