Na Děčínsku v noci shořela 300 let stará fara

Brtníky (Děčínsko) - V Brtníkách na Děčínsku v noci shořela 300 let stará fara. V budově nikdo nebyl, při zásahu se ale lehce zranili tři hasiči. Škoda je předběžně odhadnuta na tři až čtyři miliony korun. Hasiči zůstávají na místě i ráno a hlídají, aby se požár znovu nerozhořel, uvedl operační důstojík krajských hasičů. Příčinou požáru byla podle prvotního šetření manipulace s otevřeným ohněm.

Střecha fary začala hořet ve středu kolem 23:00. „Propadlo se druhé patro, při tom se lehce zranili dva příslušníci, ale jsou v pořádku,“ řekl operační důstojník. Podle mluvčího hasičů Lukáše Marvana šlo o jednoho profesionála a jednoho dobrovolného hasiče. Třetí zraněný, dobrovolník z jednotky z Brtníků, utrpěl řeznou ránu na ruce a musel do nemocnice na sešití.

Podle místního zpravodajského webu Výběžek.eu byly fara prázdná už od roku 1975, kdy byl zbořený místní kostel svatého Martina. V roce 2007 získala římskokatolická farnost ve Starých Křečanech dotaci deset tisíc eur na rekonstrukci budovy. Ta pak měla sloužit jako středisko setkávání mládeže, v posledních letech však byla budova opuštěná a neobývaná.

„Je to velká škoda. Byl to krásný dům a mohl být ozdobou obce. Takhle z něj zbudou jen ruiny, pokud se nepodaří co nejdříve ho zastřešit a opravit,“ řekl pro Výběžek.eu starosta Starých Křečan, pod které obec Brtníky spadá, František Moravec. V Brtníkách, kde stojí 186 domů, za poslední rok shořely už dva podstávkové domy.